Hlavní obsah

Hořký konec! Samková ve finále upadla

Aktualizováno

Snowboardcrossařka Eva Samková znovu spadla ve finálové jízdě a ve švýcarském Veysonnaz dnes stejně jako před týdnem v Sierra Nevadě skončila čtvrtá. Poslední závod sezony Světového poháru vyhrála Italka Michela Moioliová a stvrdila celkový triumf v seriálu.

Foto: Czech SBX Team

Eva Samková.

Článek

Finále SP ve snowboardcrossu bylo jednou z mála sportovních akcí, které nebyly zrušeny kvůli pandemii koronaviru. Závod ale nejeli jezdci USA, Británie a Kanady.

"Je to skvěle připravený a atmosféra je dobrá, ale bylo těžké se soustředit. Do poslední chvíle se řešilo, jestli se pojede, a do toho člověk řeší, co bude dělat, až bude doma. Takže taková ta hysterie tady je, i když tady na horách je to klidnější. Pořád to bylo finále Světového poháru, takže se člověk musí snažit se hodně koncentrovat, protože to nebylo jednoduchý," řekla Samková České televizi.

Žen zbylo jen dvanáct, přímo nasazenou šestici do semifinále doplnily dvě jezdkyně z jediného čtvrtfinále a postup utekl Vendule Hopjákové.

Samková měla ve druhém semifinále horší start, ale na trati se v druhé klopené zatáčce dostala do čela a náskok do cíle postupně navyšovala.

Ve finále se sešly čtyři nejlepší závodnice této zimy a zároveň stejné kvarteto jako před týdnem ve španělské Sierra Nevadě - Samková, Moioliová, Belle Brockhoffová z Austrálie a Chloe Trespeuchová z Francie. "Jedu pro Danu, pro Danu Zátopkovou," křikla Samková do kamer na startu, že chce výbornou jízdou uctít památku dnes zesnulé olympijské vítězky v hodu oštěpem Dany Zátopkové.

Po povedeném startu se ale touha české závodnice záhy rozplynula, protože spadla. "Velký skok před první klopenkou jsem brzo ukončila. Poslalo mě to na přední nohu, chytla se mi přední hrana a rovnou mě to vyslalo na záda," popsala úřadující mistryně světa moment, který ji připravil o šanci na úspěch.

Moioliová získala křišťálový glóbus už potřetí v kariéře, uspěla i v letech 2016 a 2018. Letos na trůnu vystřídala Samkovou. Závod mužů vyhrál také celkový šampion Světového poháru Rakušan Alessandro Hämmerle, který křišťálovou trofej obhájil.

Závěrečné závody SP ve snowboardingu ve Veysonnaz (Švýcarsko) - snowboardcross:
Muži:
1. Hämmerle (Rak.)
2. Visintin (It.)
3. Dickson (Austr.)
Konečné pořadí SP (po 6 závodech):
1. Hämmerle 3960
2. Sommariva (It.) 3450
3. Visintin 2930
...
49. Kubičík 74
53. Koudelka (oba ČR) 35,8
Ženy:
1. Moioliová (It.)
2. Trespeuchová (Fr.)
3. Brockhoffová (Austr.)
4. Samková
...
9. Hopjáková (obě ČR)
Konečné pořadí SP (po 6 závodech):
1. Moioliová 5400
2. Brockhoffová 4100
3. Trespeuchová 3340
4. Samková 3210
...
14. Hopjáková 990
Konečné pořadí SP ve skikrosu po zrušení závěrečného sobotního závodu ve Veysonnaz (Švýcarsko):
Muži (po 11 závodech):
1. Drury (Kan.) 768
2. Regez (Švýc.) 454
3. Leman (Kan.) 428
Ženy (po 11 závodech):
1. Näslundová (Švéd.) 855
2. Smithová (Švýc.) 796
3. Thompsonová (Kan.) 709
...
15. Kučerová (ČR) 187

Reklama

Související témata: