Hlavní obsah

Hráči NHL i AHL budou dál placeni, ECHL zbytek sezony zrušila

New York

Hráči NHL a nižší AHL budou i přes přerušení zámořských hokejových soutěží kvůli pandemii koronaviru dostávat plat, jako kdyby základní část běžela dál. Ve druhé farmářské lize ECHL, která je ještě o úroveň níže pod AHL, byla již sezona předčasně zrušena.

Foto: Wilfredo Lee, ČTK/AP

Komisionář NHL Gary Betmann.

Článek

Slavná NHL byla ve čtvrtek přerušena, hráči ale zpočátku neměli jistotu, zda budou i nadále placeni. Kolektivní smlouva dává vlastníkům klubů možnost v případě přerušení soutěže platy pozastavit. Základní část měla původně skončit 4. dubna. A vedle pátku 13. března zbývají dva dny, kdy mohli hráči očekávat šeky za dlouhodobou fázi: 30. března a 15. dubna.

"Ve smlouvě je paragraf, podle něhož by kluby za současných okolností mohli hráčům upřít vyplácení mzdy, ale doporučili jsme všem klubům, aby se o tuto část kolektivní smlouvy neopíraly a hráči byli vypláceni v souladu se svými kontrakty," uvedl Bill Daly, zástupce šéfa NHL Garyho Bettmana.

Sám Bettman zatím stále netuší, jak dlouhou dobu přerušení si současná krizová situace vyžádá. Ví ale jistě, že na NHL bude mít vliv. "Bez ohledu na další vývoj celé situace bude mít vše negativní dopad na náš byznys. Ale to je teď zcela vedlejší v porovnání s hlavním cílem, jímž je jistota, že děláme vše správně tak, abychom zajistili bezpečnost všech," řekl Bettman.

Stejně tak budou hráči placeni rovněž v hlavní farmářské lize AHL. ECHL byla sice původně jen přerušena, ale už v sobotu ji Rada guvernérů zrušila.

"Nebylo to snadné rozhodnutí v tomto období plném emocí pro naše hráče, trenéry, další členy týmů, fanoušky a zaměstnance okolo hokeje. Ale vzhledem k tomu, že každým dnem narůstají obavy o bezpečnost lidí v komunitě ECHL, zvolili jsme toto preventivní řešení ve snaze zabránit šíření koronaviru," vysvětlil komisionář ECHL Ryan Crelin.

Reklama