Hlavní obsah

V Norsku vybízí krále Böa: Buď jako Koukalová. Ta byla nejstatečnější

Norský biatlon se raduje z celkového triumfu Johannese Thingnese Böa, který si navzdory rodičovské pauze na přelomu roku nakonec dojel před prázdnými tribunami v Kontiolahti pro velký křišťálový glóbus. V karelském středisku se zároveň rozloučil s kariérou jeho velký soupeř Martin Fourcade, což i v Norskou považují za velkou ztrátu pro tento sport.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bývalá biatlonistka Gabriela Koukalová na archivním snímku.

Článek

Tamní deník Dagbladet nyní vyzývá nového biatlonového krále, aby slavného Francouze, ale také Češku Gabrielu Koukalovou, nahradil nejen na stupních vítězů, ale i v roli nebojácného strážce čistoty a férovosti biatlonu.

„Nejdřív Gabriela Koukalová, teď Martin Fourcade. Ani ne za rok ztratil světový biatlon dvě veliké osobnosti, které se nebály otevřeně promluvit o čestnosti v nečestném sportu. Koukalová, která nadobro skončila loni po dlouhé pauze, byla nejstatečnější ze všech," píše Dagbladet.

Připomíná, jak si bývalá vítězka Světového poháru nebrala servítky při svém boji za očištění biatlonu od dopingu, a to ještě dlouho předtím, než rakouská policie začala pátrat v salcburském sídle mezinárodní unie IBU, jejíž tehdejší šéf Anders Besseberg čelil rozsáhlým korupčním obviněním, zejména kvůli úplatkům ze strany Ruska.

Bessbergovi při dekorování vítězův v Holmenkollenu na protest proti jeho politice nepodala ruku.

„Bylo to tehdy od relativně nové hvězdy z malé biatlonové země, jakou je Česká republika, velké gesto," uvádí norský list v článku, v němž titulkem vyzývá Böa: „Buď čestný jako ona."

Deník vyzývá, aby norští biatlonisté, kteří v této sezoně sportovně dominovali, převzali i role morálních lídrů.

„Teď jsou to naši kluci a holky, kteří vládnou. Jejich úspěch přišel ve sportu, který musí napravit svá stará morální selhání," pokračuje Dagbladet.

A dodává: „Je na vás, abyste převzali velký odkaz Gabriely Koukalové a Martina Fourcadea."

Reklama

Související témata: