Hlavní obsah

Roušky, respirátory, fotbal jde stranou. Zbytečná urážka Číny, zlobí se Tvrdík

Praha

Roušky a další vybavení jsou teď přednější než góly. I Jaroslav Tvrdík, šéf fotbalové Slavie, která si v neplánované pauze alespoň může připomínat rok starý famózní postup přes Sevillu, se přeorientoval a vstoupil do dění ohledně dodávek zboží potřebného při pandemii nejen pro zdravotníky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jaroslav Tvrdík

Článek

Objednali jsme, nemáme, nepřišly. To zní od všech možných českých institucí při nynějších častých dotazech na zajištění ochranných pomůcek při pandemii.

Šéf Slavie se začal na sítích zmiňovat o možné pomoci z Asie. Už 10. března uvedl, že partneři z Číny jsou ochotni distribuovat potřebný materiál s tím, že kontakty předal úřadům. Sám dříve Čínu navštívil.

Premiér Andrej Babiš se o víkendu na Primě zmínil o smlouvě na pět milionů roušek, které měly do České republiky dorazit z Číny v pondělí. Podle něj byla porušena. Česká firma je v Číně objednala a zaplatila, někdo ji ale údajně podvedl.

Tvrdík vyrazil na obranu Číny. „Trh je nyní šílený, nakupují vlády desítek zemí a stovky firem. Když nemáte smlouvu a hned zaplaceno, zboží dostane další v řade. Ať firma ukáže smlouvu a platbu. Nevěřím, že to existuje. Zbytečná urážka Činy, která ČR nyní pomáhá!" rozepsal se Tvrdík, ale zároveň na sítích čelil mnoha atakům, že Česko před pár týdny odeslalo pomoc do Číny zdarma, zato teď musí platit.

„Rozsah české pomoci byl v jednotkách milionů a desetitisíce roušek/respirátorů. Opačným směrem putuji desítky milionů kusů za stovky milionů. To asi těžko lze poměřovat recipročnim pohledem," namítl slávistický boss.

Reklama

Související témata: