Hlavní obsah

ŠKORPILŮV ZÁPISNÍK: Na fotbal nám zůstaly jen vzpomínky. Sportu zdar, virům zmar!

Praha

Na fotbal nám zůstaly jen vzpomínky. V Čechách tuto podívanou završilo derby Slavie se Spartou, které bylo koukatelné, a byť Slavia vyhrála na počet rohových kopů 9:0 a na střely na branky 4:2, skončil zápas remízou 1:1. Tu okořenil VAR neuznáním gólu Spartě, aby i na něj byly vzpomínky. Ty budou i na vyrovnání Slavie v nastaveném čase, které by zkušenější hráči na straně Sparty nedopustili. Slavia a Plzeň jsou tak od sebe osm bodů a Plzeň se může ukájet počty, že když ve vzájemných zápasech dvakrát vyhraje, tak je to jen o dva.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ladislav Škorpil glosuje dění na české fotbalové scéně

Článek

V Anglii zůstane vzpomínka, že než nad veškerým sportovním děním zvítězil koronavirus, se stalo pro mnohé zdánlivě neskutečné. Watford porazil Liverpool 3:0, když mu na to stačilo 29 procent držení míče a jejich renomovaný soupeř ze svých 71 procent vypotil jednu střelu na bránu.

Koronavirus nerozlišuje bohaté a chudé či zrovna ve fotbale něco znamenající. A tak se s chutí zakousl do trenéra Arsenalu Mikela Artety a tím dal stop celé Premier League. Obětí je rovněž Dominique Blanc, 70letý prezident švýcarského fotbalového svazu, či pouze 42letý Slaviša Kokeza, šéf svazu srbského. A tak termín mistrovství, které se má konat po celé zavirované Evropě, odplul do dáli.

V národních soutěžích se spekuluje, kdy a jak a zdali vůbec je bude možno dohrát. Dohrání evropských pohárových soutěží provází myšlenka, že se to bude týkat jen čtyř mužstev v závěrečném turnaji Ligy mistrů či Evropské ligy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Slavie a Sparty se zdraví během utkání 24. kola Fortuna ligy.

Fotbal je na třetí koleji

Jist si není nikdo ničím, vše se mění ze dne na den podle počtu nakažených a výše úmrtí. Veškeré dění poměrně přesně vystihl brankář španělské Sevilly, náš Tomáš Vaclík. Řekl: „Nyní je třeba vyřešit mimořádně vážnou situaci ve světě a sport, potažmo fotbal, je až na druhé, třetí koleji. Vše se musí zastavit a je třeba vyléčit svět."

V době, kdy po celém světě umírají lidé kvůli koronaviru, měli zástupci tribuny Sever na Slavii problém s jiným virem. S dýmovnicemi a transparentem „Epicentrum nákazy českého fotbalu na Strahově. FAČR + LFA Mafia" se dostavili před sídlo fotbalové vrchnosti. Stihli to ještě před vyhlášením karantény, s omezením pohybu pro celou Českou republiku.

Pak tu zběsilost umístili na sociální sítě. Psycholog Jan Lašek říká: „Nejvíce dezinformací se šíří po sociálních sítích. Kdejaký vůl si může napsat, co chce, aniž by za to byl jakkoliv zodpovědný nebo byl hnán k odpovědnosti.

Čili skutečně si dnes může na Facebook a podobně napsat kdokoliv cokoliv a sebepitomější zpráva si vždycky najde nějaké čtenáře". A já jen dodám, že je třeba vyčkat, jak se vyvine myšlení aktivistů z tribuny Sever, až se někdo z nich nakazí. Nám všem pak nezbývá než dodržovat pokyny se zvoláním ‚sportu zdar, virům zmar!'

Bývalý československý fotbalista. V minulosti Ladislav Škorpil rovněž trénoval československou juniorskou fotbalovou reprezentaci a českou reprezentaci do 21 let. V sezoně 2001/2002 společně s Josefem Csaplárem vyhráli se Slovanem Liberec český titul.

Reklama

Související témata: