Hlavní obsah

Roland Garros bylo přeloženo na přelom září a října

Je rozhodnuto. Tenisoví fanoušci si na druhý grandslamový turnaj roku French Open budou muset počkat. Šířící se pandemie koronaviru rozhodla o tom, že pařížské klání bude odloženo. Náhradní termín byl prozatím stanoven na přelom září a října. Původně měl turnaj začít 24. května. Francouzská tenisová federace dnes oznámila, že hlavní antuková akce roku se bude hrát od 20. září do 4. října. Na první polovinu září je přitom naplánováno US Open, kterým vrcholí sezona na amerických betonech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

French Open by se mělo hrát místo jara zkraje podzimuVideo: sntv

 
Článek

"V současnosti nedokáže nikdo předpovědět, jaká bude zdravotní situaci 18. května (začátek kvalifikace) a nynější omezení znemožňují připravit se na turnaj a uspořádat ho v plánovaném termínu," uvedla francouzská federace v prohlášení.

Nový termín ale vyvolává rozpaky. Nejen, že by tenisté měli na přípravu na jiný povrch jen týden, turnaj by v kalendáři kolidoval s několika dalšími podniky ATP a WTA. Ve stejné době se má hrát i exhibiční Laver Cup v Bostonu.

"Tohle je šílenství. Zásadní oznámení Roland Garros o změně data na týden po US Open. Žádná komunikace s hráči nebo ATP. Máme v tomto sportu nulový hlas. Je načase se spojit," zlobil se ve tweetu kanadský tenista Vasek Pospisil.

French Open, které se koná od roku 1891, se nehrálo pouze kvůli světovým válkám v letech 1915-19 a 1940-45. Po letošním ročníku měly na základě postavení tenistů a tenistek v žebříčcích ATP a WTA vzejít nominace na olympijské hry v Tokiu.

Na obou profesionálních okruzích se nebude hrát minimálně do začátku května. Kvůli koronaviru už byly zrušeny velké turnaje v Indian Wells a Miami či ženský Prague Open. Nyní se situace dotkla i jednoho z grandslamů.

Francie ode dneška omezila kvůli šíření nového typu koronaviru pohyb obyvatel na veřejnosti a na 30 dní uzavřela vnější hranice schengenského prostoru. V zemi je více než 6600 potvrzených případů nákazy koronavirem a 148 mrtvých podle pondělní bilance.

Nejbližším grandslamem v kalendáři je tedy nyní Wimbledon, který má začít 29. června. V All England Clubu zatím počítají jen s uzavřením muzea. "Ačkoliv pokračujeme v plánování turnaje, situace se neustále vyvíjí a my budeme jednat zodpovědně, v nejlepším zájmu široké veřejnosti," uvedl výkonný ředitel All England Clubu Richard Lewis v prohlášení.

Reklama