Hlavní obsah

Drastická opatření nejsou nutná, trvá generalita MOV dál na červencovém termínu olympiády v Tokiu

V Lausanne trvají dál na svém. Vedení Mezinárodního olympijského výboru vůbec nepřipouští možnost, že by 24. července nebyl v Tokiu zapálen olympijský oheň a Hry XXXII. olympiády nebyly zahájeny. „Do zahájení her zbývá více než čtyři měsíce, takže drastická opatření nejsou v tuto chvíli nutná,“ sdělilo vedení MOV sportovnímu světu v komuniké po prvních videokonferencích, jejichž sérii v úterý odstartovalo a které budou po celý týden pokračovat.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Mezinárodní olympijský výbor dál trvá na konání olympiády v Tokiu v červencovém termínu.

Článek

A kdyby jen to... „Jakékoli spekulace by v tuto chvíli byly kontraproduktivní," odmítá generalita MOV apely, aby za situace, kdy se celý svět potýká s pandemií koronaviru, alespoň začala uvažovat o plánu „B". Natož aby ho chystala...

Přitom apely se ozývají stále hlasitěji a častěji. A ze všech koutů světa.

Prezident španělského olympijského výboru Alejandro Blanco už veřejně prohlásil, že by Hry měly být odloženy, aby všem sportovcům bylo umožněno se na olympiádu stoprocentně připravit. A hlavně za rovnocenných podmínek.

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Vzplane v Tokiu olympijský oheň skutečně letos 24. července?

Ví, o čem mluví, protože jeho země se stala dalším epicentrem pandemie na starém kontinentě.

„Setrvávání MOV na postoji, že se Hry nepřesunou, je vzhledem ke stavu lidstva necitlivé a nezodpovědné," přidala se kanadská hokejistka Hayley Wickenheiserová, která získala na ZOH čtyřikrát po sobě s družstvem javorových listů zlaté medaile a je členkou Mezinárodního olympijského výboru.

„Sportovci nemohou trénovat ani cestovat, takže si dovedu představit, jaké pocity a úzkost prožívají," připomíná, že je rušena jedna olympijská kvalifikace za druhou, jsou odkládány přípravné kempy a možnosti přípravy a tréninků jsou omezovány na minimum.

Nerovné podmínky na olympiádě

„Pokud by se měla olympiáda uskutečnit v Tokiu podle plánu, povede to k nerovným podmínkám. Španělsko je ve sportovním světě důležitou zemí a naši sportovci se nemohou připravovat, natož pak přijet na Hry za stejných podmínek, jako někteří jiní," přidal se Alejandro Blanco.

„Mezinárodní olympijský výbor je nadále plně oddán olympijským hrám v Tokiu v původním termínu," dostalo se Španělům, Italům, ale i třeba Kanaďance Wickenheiserové odpovědi v komuniké po úterní první etapě videokonferencí.

Ty nyní pokračují s jednotlivými mezinárodními sportovními svazy, aby na ně navázaly videomítinky s paralympijským výborem, zástupci sportovců a nakonec i s národními olympijskými výbory.

Foto: Jean-Christophe Bott, ČTK/AP

Šéf MOV Thomas Bach.

„Jsme olympijská komunita. Podporujeme se navzájem v dobrých i těžkých dobách," adresoval sportovnímu světu svůj názor i předseda MOV Thomas Bach a i on vyzval sportovce, aby se dál připravovali na olympijské hry v maximální možné míře.

„Mezinárodní olympijský výbor chce, abychom každý den trénovali a ohrožovali své zdraví, zdraví všech rodin a lidí kolem nás? Vystavujete nás nebezpečí právě teď, nikoli za čtyři měsíce," odpověděla za většinu sportovců řecká olympijská vítězka z Ria a mistryně světa ve skoku o tyči z Londýna Katerina Stefanidiová.

„Vybízíte nás, abychom pokračovali v přípravě na Hry vzdálené čtyři měsíce, jak jen to je možné, ale jak se můžeme připravovat, když legislativa našich vlád nařizuje domácí izolaci, tělocvičny a veřejné prostory jsou uzavřené?" ozvala se frustrovaná britská sedmibojařka Katarina Johnsonová-Thompsonová, mistryně světa z posledního aletického šampionátu v Dauhá.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Řecká část štafety s olympijským ohněm byla den po slavnostním zapálení předčasně ukončena.

„Žádné řešení nebude ideální," zazněla reakce z Lausanne ve chvíli, kdy z Tokia přišla zpráva, že po předolympijských soutěžích sportovních gymnastů jsou zrušeny i dubnové turnaje ve volejbale a sedmičkové ragby.

A Světová zdravotnická organizace k tomu před středečním polednem přidala, že po celém světě je koronavirem infikováno více než 184 tisíc lidí, přičemž registruje 7500 úmrtí.

Mají se podle vás OH konat v plánovaném termínu?
Ano, třeba i bez diváků
4,7 %
Ano, ale jen plnohodnotně
13,2 %
Ne
82,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 657 čtenářů.

Reklama