Hlavní obsah

Nedovedu si představit, že olympiáda letos bude, přiznal pětinásobný mistr světa Synek

Praha

Pětinásobný mistr světa ve veslování Ondřej Synek si ještě minulý týden plánoval, jak společně s Jakubem Podrazilem budou bojovat o účast na olympijských hrách v Tokiu na dvojskifu, pandemie koronaviru a zavedená bezpečnostní opatření ale vše změnily. Mezinárodní veslařská federace v minulých dnech zrušila všechny tři závody Světového poháru i všechny olympijské kvalifikace.

Foto: Sport Invest

Český skifař Ondřej Synek na Vltavě.

Článek
Fotogalerie

Synek sice v omezené podobě dál trénuje, ale neví, s jakým cílem. "Osobně si teď vůbec nedovedu představit, že letos v téhle situaci olympiáda bude," řekl a poukázal na skutečnost, že dosud nebylo rozděleno 43 procent účastnických míst ve všech sportech.

Sedmatřicetiletý veslař by v případě, že se hry v létě uskuteční, rád zabojoval o start na dvojskifu. Je však připraven závodit i na skifu, na kterém si již účast zajistil na loňském mistrovství světa. "Pokud nebude dokvalifikace, pojedu skif a všechno (dvojskif) padá. Asi jako nikdo si ale teď nedovedu představit, jak to bude," uvedl Synek.

Člen pražské Dukly plánoval, že bude v polovině března trénovat v Itálii a pak s Podrazilem chtěli odjet na Slapy. Nakonec ale trénuje v Praze. "Je karanténa a celý areál na Měříně je zavřený. Navíc se teď zavírají i sportoviště profesionálních sportovců," řekl Synek, který se řídí instrukcemi Národní sportovní agentury a Dukly. "Trénoval jsem v rámci zákona, jak to bylo povolené," uvedl rodák z Brandýsa nad Labem, který chodil do posilovny a jezdil na trenažéru.

Současná situace je pro Synka stejně jako pro další sportovce náročná hlavně psychicky. "Člověk nemá vůbec chuť a náladu, protože neví, co bude. Nikdo neví, jak to bude se sportem a dalšími věcmi. Ekonomikou a podobně," uvedl Synek. "Nálada je blbá. Sport má šířit radost a pozitivní energii, teď se každý bojí a mezi lidmi panuje strach. Pozitivní energie není," dodal Synek.

Reklama