Hlavní obsah

Jeho jméno symbolizuje kanonýra. Richard jako první zvládl 50 gólů za 50 zápasů

Montreal/Praha

Jen pět hráčů v celé historii NHL dokázalo vstřelit padesát gólů během úvodních padesáti zápasů sezony. Tím prvním vůbec byl právě před pětasedmdesáti lety montrealský král Maurice Richard.

Foto: Sport.cz

Slavný kanonýr NHL Maurice Richard.

Článek

Nasázet padesát branek za sezonu je vizitkou opravdového kanonýra. Než byla přerušena sezona, upaloval k této magické cifře i nejlepší střelec soutěže bostonský David Pastrňák. Chybí mu k ní jen dvě trefy, ale zda se jich letos opravdu dočká, je v tuto chvíli ve hvězdách.

V závěru minulého roku se v zámoří dokonce spekulovalo, zda Pastrňák nebude šestým hokejistou v dějinách NHL, který zvládne padesátku branek stlačit pod 50 zápasů. Tempo však neudržel, v současné podobě soutěže to vypadá jako nadlidský úkol.

To se ale tradovalo i ve čtyřicátých letech minulého století a přesto se našel chlapík, který to zvládl.

Když Richard 18. března 1945 vyjel na bostonský led, bylo mu stejně jako Pastrňákovi pouhých 23 let. Pro fanoušky Canadiens ale muž s černými vlasy sčesanými dozadu ztělesňoval hrdinu, jenž se bije i za obyvatele frankofonního Québeku, kteří si připadali odstrkovaní a přehlížení.

Základní část sezony v časech, kdy NHL tvořilo pouze šest týmů, měla v té době padesát zápasů. Richard do posledního z nich nastupoval v Boston Garden se 49 zásahy na kontě.

Jubilejní trefy, která ho postrčila na padesátigólový piedestal, dosáhl až v čase 57:45.

Montrealské noviny druhý den přinesli zprávy o tom, že Canadiens porazili nenáviděné 'fazoložrouty' z Bruins 4:2 a miláček Richard vstřelil padesátou branku. "K tomu gólu mu hodně pomohl jeho spoluhráč Elmer Lach, který mě povalil a když jsem ležel na ledě, tak ten gól padl," stěžoval si po letech bostonský gólman Harvey Bennett.

Foto: Profimedia.cz

Slavný kanonýr Maurice Richard má před halou Motrealu svoji sochu.

"To že řekl? No já si to každopádně nepamatuju," svěřil se krátce před smrtí Richard, kterého až v roce 1981 dokázal napodobit Mike Bossy.

Když měl Richard na začátku června 2000 státní pohřeb, auto s jeho rakví jelo po ulici Sv. Kateřiny lemované tisícovkami truchlících fanoušků. Tady kdysi probíhaly i oslavy Stanley Cupů, kterých legendární útočník získal 8.

Od sezony 1998-99 se na jeho počest nejlepším střelcům sezony uděluje Maurice Richard Trophy. Po hráči, který má u montrealské haly Bell Centre svou sochu, nastupovali v NHL borci, kteří dokázali nasázet mnohem více gólů. Richard je v historické tabulce s 544 góly až 31. Jako vůbec první však dokonale naplňoval definici kanonýra. A navíc ze sebe nedělal žádnou velkou hvězdu.

Kolik potřebovali zápasů na 50 gólů:
Maurice Richard
1944–45: 50
Mike Bossy
1980–81: 50
Wayne Gretzky
1981–82: 39
1983–84: 42
1984–85: 49
Mario Lemieux
1988–89: 46
Brett Hull
1990–91: 49
1991–92: 50

"Je to fajn," odvětil, když vstřelil svůj padesátý kousek v padesátém duelu sezony.

Potěžkat si Richard Trophy je nyní snem každého střelce v NHL, Pastrňáka nevyjímaje.

Reklama