Hlavní obsah

Souček? Vaclík? Král? Ať bude Fotbalistou roku kterýkoli z nich, slavnostní korunovace se letos nedočká

Praha

Poprvé v pětapadesátileté historii bez fanfár, poprvé bez toho, aby Fotbalista roku převzal korunu stvrzují, že právě on se stal v uplynulém roce vládcem tuzemského fotbalu. Pandemie koronaviru, která tvrdě udeřila i na Českou republiku, zapříčinila, že se slavnostní vyhlášení tradiční ankety Fotbalista roku konat nebude. Ať už se jejím vítězem stane všeobecně favorizovaný legionář ve službách anglického West Hamu Tomáš Souček, nebo korunovaný král roku 2018 Tomáš Vaclík či snad další exslávistický fotbalista Alex Král, své velké chvíle se nedočká.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Vaclík si loni s manželkou Martinou loni vyhlášení ankety Fotbalista roku 2018 ještě patřičně užil.

Článek

Slavnostní vyhlášení ankety bylo plánováno na nedělní večer znovu do pražského Vinohradského divadla. Na jeho pódiu měl být před odletem české reprezentace na americké turné vyplněné přípravnými zápasy s Mexikem a Hondurasem korunován Fotbalista roku 2019. Nejspíš jeden z trojice legionářů. Souček z West Hamu, Vaclík ze Sevilly, Král ze Spartaku Moskva.

A samozřejmě i Trenér roku, Talent roku a Fotbalistka roku, což jsou doprovodné ankety, které jsou s každoroční fotbalovou slávou neodmyslitelně spojeny.

Jenže reprezentační kouč Jaroslav Šilhavý s národním mužstvem vzhledem k pandemii a uzavření hranic za oceán neodletí a ani slavnostní večer Fotbalista roku se ve Vinohradském divadle konat nebude. Výsledky ankety budou zveřejněny dnes vpodvečer pouze virtuálně.

Anketa Fotbalista roku je přitom vyhlašována od roku 1965, kdy s ní přišel časopis Stadion a hlasovali v ní novináři a trenéři. Samozřejmě tehdy z celého Československa....Ján Popluhár ostatně přebíral cenu, kterou byla tehdy velká křišťálová váza, v Klubu novinářů na pražské Vinohradské třídě.

Nejčastějším vítězem je Čech

Během předchozích 54 let se nestalo, že trofej nepřevzal některý z fotbalistů osobně při slavnostním vyhlášení. Nejčastějším vítězem ankety v její historii se stal Petr Čech, který byl vyhlášen Fotbalistou roku devětkrát, Ivo Viktor se jím stal pětkrát a Pavel Nedvěd čtyřikrát.

Foto: Sport.cz

Tomáš Souček zapózoval s dresem Hammers s číslem 28 na zádech.

Mezi trenéry posbíral nejvíce poct Pavel Vrba, který anketu vyhrál osmkrát, hned za ním figuruje Karel Brückner, jenž byl Trenérem roku zvolen sedmkrát.

O výsledcích rozhoduje v současnosti hlasování fotbalová akademie, do níž patří prvoligoví trenéři a kapitáni, reprezentanti s minimálně 25 starty v národním týmu, vítězové uplynulých ročníků, zástupci médií a asociace

Reklama