Hlavní obsah

Náhradní varianty? Tokio už je připouští. Možná i bez diváků a s obří ztrátou

Je tu zřejmě konec oficiálních razantních tvrzení o tom, že olympiáda v Tokiu proběhne podle plánu. Pořadatelé se kvůli pandemii koronaviru připravují na možné odložení her. Podle zdrojů agentury Reuters už vznikají plány různých variant. Ve hře je i ta naprosto přelomová a těžko představitelná, že OH proběhnou bez diváků. MOV ani japonští pořadatelé nejprve zprávu nekomentovali, později připustili, že se bude jednat.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Ilustrační snímek z Tokia.

Článek
Fotogalerie

Mezinárodní olympijský výbor má podle zdrojů japonské televize NHK a agentury Kjódó dnes večer jednat o možném odložení her. Rozhodnutí se nicméně neočekává hned, ale zhruba do měsíce.

Pořadatelé vše zatím řeší v tichosti. Třebaže Mezinárodní olympijský výbor i japonská vláda oficiálně trvaly na původním termínu her 24. července až 9. srpna, dva zdroje blízké organizátorům řekly agentuře Reuters, že už vznikají scénáře různých možností odložení. S ohledem na pandemii se to dalo čekat.

"Byli jsme požádáni o simulaci variant odložení her. Proto vytváříme alternativní plány B, C, D podle doby, o jakou by se hry odložily," řekl jeden z nejmenovaných zdrojů. Součástí těchto plánů jsou podle něho i ekonomické dopady.

Druhý zdroj uvedl, že se uvažuje o odložení her o rok či dva, ale i o kratší dobu - měsíc nebo 45 dnů. "Rozhodnout se o tom ale každopádně musí co nejdříve, jinak náklady porostou," řekl.

Šíření nákazy v současnosti sportovní svět takřka zastavilo a kvůli omezeným možnostem přípravy sílí hlasy žádající odložení tokijských her. Prezident MOV Thomas Bach nicméně změnu termínu odmítá, i když i on v posledních dnech připustil, že MOV pracuje s různými scénáři.

Japonsko doufá, že olympijské hry přilákají množství zahraničních turistů. Jednou z uvažovaných možností je však i konání soutěží bez diváků. To by znamenalo ztrátu 800 milionů dolarů (asi 20,5 miliardy korun) za 7,8 milionu vstupenek.

Náklady pořadatelů na OH v Tokiu jsou oficiálně 12,6 miliardy dolarů (322 miliard korun). Rekordní více než tři miliardy dolarů jsou od japonských sponzorů, mezi nimiž podle Reuters vzrůstá nervozita.

Jak to podle vás dopadne s tokijskou olympiádou?
Uskuteční se v plánovaném termínu v plném rozsahu
2,8 %
Uskuteční se v plánovaném termínu v plném rozsahu bez diváků
1,5 %
Uskuteční se později - v tomto roce
7,2 %
Uskuteční se později - v roce 2021 nebo 2022
81,8 %
Neuskuteční se
6,7 %
Celkem hlasovalo 10146 čtenářů.

Reklama

Související témata: