Hlavní obsah

Souček za skvělý rok nejvíc děkuje partnerce a dceři. Prostě jsem byl víc vidět a začal si věřit

dos, zpSport.cz

Velmi rychle se usadil na trůnu. Přede dvěma lety šestadvacátý, minule už třetí a teď – první! Tomáš Souček vyhrál poprvé v kariéře anketu Fotbalista roku 2019. „Je to pro mě ohromná čest, protože tohle je pro hráče v Česku nejvyšší individuální meta,“ pochvaluje si. Pětadvacetiletý záložník prožil skvělý rok. V reprezentačním dresu oslavil postup na mistrovství Evropy, se Slavií vyhrál double a navíc se podílel na postupu do čtvrtfinále Evropské ligy i základní skupiny Ligy mistrů. Tím si vysloužil zimní odchod do West Hamu, kde aktuálně hostuje a kam v létě může přestoupit natrvalo.

Tomáš Souček byl vyhlášen českým Fotbalistou rokuVideo: FAČR

 
Článek

Jedna věc ho může mrzet. Kvůli epidemii koronaviru nemohl převzít ocenění během slavnostního večera v divadle, jak bylo původně plánováno.

"Samozřejmě by to tak bylo hezčí, ale nedá se nic dělat. Nejvíc mě to mrzí kvůli všem lidem, kteří mě podporují. Myslím, že by měli opravdu velkou radost, kdybych na pódiu cenu přebíral," říká Tomáš Souček v inauguračním rozhovoru pro FAČR.

Zdůrazňuje, že za titul Fotbalisty roku 2019 musí poděkovat velké spoustě lidí.

"Nejvíc partnerce a dceři. Narodila se na začátku loňského ledna, takže se mnou celý neskutečný rok už prožila, i když to samozřejmě ještě nevnímá. Velké díky patří také rodičům a nejbližším příbuzným. A zapomenout nesmím na všechny spoluhráče, se kterými jsem se potkal a kteří mi pomáhali. A taky všem trenérům od dětství až po současnost, kamarádům nebo mému agentovi. Díky všem těmhle lidem jsem se dostal až sem," uvědomuje si.

Nejpyšnější na něj bude určitě rodina. "Rodiče, sestra i partnerka. A doufám, že v budoucnu i dcera. Provázela mě celým rokem a přinesla mi strašně moc štěstí," usmívá se Souček.

Přednější mu jsou týmové úspěchy

Od lidí kolem sebe slýchal, že má šanci anketu vyhrát, protože má za sebou úspěšný rok se Slavií i reprezentací. Až do vyhlášení si však nechtěl nic připouštět.

"Já nejsem ten, kdo by si dával ambice na zisk individuálních ocenění. Chci týmové úspěchy! Vždyť já dlouho ani nebyl moc výrazná osobnost, což se začalo měnit až v posledních dvou letech ve Slavii. Dostal jsem kapitánskou pásku, dával góly... Prostě jsem byl víc vidět a začal si víc věřit. Do toho jsem začal nastupovat v reprezentaci. Když jsem byl před rokem třetí, tak jsem si říkal, že už to je něco neuvěřitelného, co by mě v životě nenapadlo. Už tehdy jsem to bral jako obrovské ocenění," vyznává se.

Při svém mládí ušel docela dlouhou cestu. Ještě před pěti lety hostoval ve druholigové Viktořii Žižkov a před třemi lety v Liberci. "Často si vzpomenu. Jsem rád, že jsem si tím prošel. Popravdě, třeba na Žižkově jsme neměli zrovna skvělé podmínky. Ale stejně jako angažmá v Liberci mi to dalo strašně moc. Strašně moc si užívám, kde jsem teď, ale zároveň si toho díky zmíněným zkušenostem taky strašně vážím."

Nový král českého fotbalu má samozřejmě velké ambice do dalších let.

"Jednoznačným úkolem je zachránit se s West Hamem v Premier League. Hrát nejlepší ligu na světě. A postupně se zlepšovat, protože myslím, že West Ham má tým, který klidně může hrát i o poháry. No a pak samozřejmě myslím na EURO, i když ho kvůli koronaviru přesunuli na příští rok. Všichni budeme bojovat, abychom dosáhli na nějaký úspěch," těší se.

V Londýně žádná velká opatření nejsou

Současnou pandemii prožívá v Anglii. "V Londýně je to trochu jiné než jinde v Evropě. Tady žádná velká opatření nejsou. Ale i tak se snažíme být co nejvíc doma a ven chodíme jen na krátké procházky s dcerou. Od fotbalu máme minimálně na tři týdny volno, protože jsme dostali individuální tréninkové plány. A tak si chodím jen zaběhat do lesa a jinak jsem doma s rodinou," líčí Souček nevítanou přestávku.

Foto: Sport.cz

Tomáš Souček zapózoval s dresem Hammers s číslem 28 na zádech.

Formu si chce udržet. "Každopádně se snažím zůstat v kondici, protože nikdo neví, kdy zase začneme hrát. Za měsíc? Nebo ještě déle? Až se zase začne, budu ready. Ale jsem rád, že se tahle opatření zavádí – virus se šíří rychle a zdraví je přednější než sport."

Proto mu dává logiku přesunutí mistrovství Evropy na příští rok. "Samozřejmě mě to mrzí, protože jsem se strašně těšil, ale tenhle krok asi většina předpokládala. Věřím, že o EURO nepřijdeme a všichni se společně dočkáme v budoucnu. Hráči, trenéři i fanoušci," doufá Souček, že všem zase bude líp.

Reklama