Hlavní obsah

Trénink s olympijským šampionem v době koronaviru? Není problém

Praha

Zajistit si plnohodnotné podmínky pro sportování je při aktuální epidemii koronaviru pro většinu populace problém. Tím spíše pro cyklisty. Biková reprezentace spustila prostřednictvím sociálních sítí projekt pro širokou veřejnost, která může trénovat po vzoru olympijského šampiona cross country Jaroslava Kulhavého, úřadujícího českého šampiona Ondřeje Cinka či dalších hvězd české scény horských kol.

Foto: instagram Ondřeje Cinka

Ondřej Cink na terase svého bytu na kole upnutém do trenažéru.

Článek

Každý den v týdnu od 23. do 29. března se na internetových stránkách, facebooku i instagramu reprezentace MTB a Českého svazu cyklistiky objeví krátké video, které natočí některý z předních českých bikerů, v němž detailně popíše všední tréninkový den. A tato předloha by měla být zároveň i výzvou, návodem a inspirací pro širokou veřejnost, aby se do tréninku zapojila.

„Tréninkovou dávku si samozřejmě každý musí upravit podle svého věku, možností a aktuální kondice. Podstatné ale je, abychom se hýbali a sportovní aktivita byla pravidelná, ideálně každodenní," vysvětluje trenér reprezentačního týmu horských kol Viktor Zapletal.

Foto: instagram Jaroslav Kulhavý

Jaroslav Kulhavý

Cílem projektu je přiblížit trénink vrcholových sportovců v nynějších složitých dnech, ale především motivovat širokou veřejnost k pravidelné sportovní aktivitě bez ohledu na fakt, že tréninkové podmínky nejsou plnohodnotné a většina z nás je nucena pobývat v domácím prostředí bez možnosti jít si zasportovat ven bez omezení.

„Trénink, který uvidíte, má být inspirací a návodem pro vlastní sportovní aktivitu. Byli bychom velmi rádi, kdyby rodiče zapojili do sportování děti a zároveň bychom tímto chtěli oslovit trenéry klubů specializující se na práci s mládeží, aby pomohli malým cyklistům trénink konfigurovat podle individuálních potřeb a vytvořili dětem jakousi sportovní výzvu a zároveň i zábavu, jenž jim pomůže lépe překlenout období, kdy už většinou plnohodnotně závodí," dodává Zapletal.

Postupně bude k vidění všední tréninkový den Jitky Čábelické, Karly Štěpánové, Jany Czeczinkarové, Jana Vastla, Jana Škarnitzla, Ondřeje Cinka i dvojnásobného olympijského medailisty Jaroslava Kulhavého.

„Projekt reprezentačního týmu horských kol budeme postupně převádět i na další disciplíny napříč celým svazem cyklistiky," říká prezident Českého svazu cyklistiky Petr Marek. „Svůj tréninkový týden bude mít olympijské BMX, dráhová cyklistika, cyklokros a silničáři. Veřejnost tak bude moci nahlédnout do tréninku světových cyklistických osobností kterými jsou například Jarmila Machačová, Tomáš Bábek, Pavel Kelemen, Zdeněk Štybar nebo Roman Kreuziger," doplňuje Marek.

Reklama