Hlavní obsah

Exploze koronaviru ve Španělsku! Může za ni i bitva v lize milionářů?

Madrid/Praha

Úvodní duel osmifinále Ligy mistrů mezi Atalantou Bergamo a Valencií, který se hrál 19. února v Miláně, mohl být rozbuškou pro rychlé šíření nového typu koronaviru nejen v Itálii, ale rovněž ve Španělsku. Názor italského imunologa Francesca Le Focheho sdílí i řada dalších odborníků. Utkání přihlíželo přes 44 tisíc fanoušků a „koncentrace desítek tisíc lidí, které od sebe dělily jen centimetry, a euforie vedoucí k objímání a křičení, to vše mohlo přispět k šíření viru mezi diváky," míní Le Foche.

Foto: Handout, Reuters

Před práznými tribunami bojují o míč Daniel Wass (vlevo) z Valencie a Robin Gosens z Atalanty Bergamo.

Článek

Více než stotisícové Bergamo je epicentrem nákazou nejvíce postiženého italského regionu Lombardie. Byla tak právě partie na San Siru také jedním z důvodů exploze koronaviru ve Španělsku? Je to dost dobře možné. Alespoň řada indicií tomu nasvědčuje.

Protože se v Itálii koronavirem nakazil španělský novinář, odveta 10. března ve Valencii (3:4) se hrála už bez diváků i žurnalistů. Mezitím však už Netopýři, jak se Valencii přezdívá, sehráli ligový duel proti Deportivu Alavés ve Vitórii. A právě toto město se pak stalo jedním z prvních středisek nákazy. Tři fotbalisté měli záhy pozitivní test na nemoc Covid-19 a v tamním basketbalovém klubu Saski Baskonia se nákaza rozšířila hned na tucet osob - hráče i trenéry.

Foto: Handout, Reuters

Geoffrey Kondogbia (vlevo) z Valencie v souboji o míč s Martenem de Roonem z Atalanty Bergamo.

A sama Valencie? Ta je zasažena obzvlášť tvrdě, infikováno je 35 procent celého kádru.

Fotbalové soutěže ve Španělsku byly do odvolání přerušeny. Vedení La Ligy a národní fotbalová federace uvedly, že se začne znovu hrát až v okamžiku, kdy nebude ohroženo zdraví hráčů a fanoušků. Kvůli šíření nového typu koronaviru platí v zemi minimálně do 12. dubna nouzový stav.

"Je pravděpodobné, že šíření viru vyvolalo několik velkých spouštěčů. Je dost možné, že zápas Atalanta - Valencie byl jedním z nich. Od zápasu uběhl měsíc, takže načasování je relevantní," tvrdí Le Foche.

"Dokážu si představit, že spousta fanoušků nechtěla o zápas přijít, když už měla lístky, přestože třeba pociťovala mírnou horečku. S odstupem času je šílené, že se hrálo za přítomnosti diváků, ale v té době nebyly věci tak jasné. Dnes by to bylo nepředstavitelné," konstatoval imunolog.

V Itálii se onemocněním Covid-19 nakazilo už téměř 60 000 osob a bezmála 5500 zemřelo. Španělsko je už čtvrtou nejhůře zasaženou zemí na světě a druhou v Evropě, hned po Itálii. Nový typ koronaviru tam byl diagnostikován přes 33 tisícům lidí, z nichž 2182 zemřelo.

Reklama

Související témata: