Hlavní obsah

Rok k dobru pro mladé pušky! Kdo může zabojovat o EURO?

Mají před sebou zářný příklad. Vrstevníka Alexe Krále, který se rychle přesunul do áčka a fotbalové reprezentaci výrazně přispěl k postupu na EURO. Šampionát se o rok odkládá, což je výzva také pro další mladíky z týmu do 21 let. Lvíčata mají rozehranou svou kvalifikaci ME U21. Nejlepším z nich však dává rok navíc také šanci zabojovat o EURO dospělých.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Adam Hložek ze Sparty v akci.

Článek
Fotogalerie

Kudrnáč Alex Král je ideální vzor. V anketě Talent roku skončil druhý, přitom v královské kategorii Fotbalista roku obsadil pátou příčku. Mezi mládežníky už se vlastně nepočítá, všichni ho berou jako pevnou součást reprezentačního áčka.

O některých jeho vrstevnících ze Lvíčat by Jaroslav Šilhavý dost možná uvažoval již letos. Šampionát se ovšem kvůli pandemii koronaviru přesouvá až na příští rok. Mladíci tak dostali dvanáct měsíců k dobru, což je královská nabídka.

Za rok budou zkušenější, vyspělejší, lepší...

Nejdřív Lvíčata, pak se uvidí

„EURO s áčkem by bylo krásné, člověk ho samozřejmě v hlavě má. Bylo by krásné si na něm třeba za rok zahrát. Ale hlavní cíl je dostat se na EURO jedenadvacítek a pak se uvidí, co bude dál. A nejdůležitější je zůstat zdravý," líčí v rozhovoru pro klubový web sparťan Adam Hložek, čerstvě vyhlášený jako Talent roku.

„Abych pravdu řekl, až tak daleko jsem nepřemýšlel. Soustředil jsem se jen na jedenadvacítku, které jsem věřil," říká třeba jeho klubový kolega Ladislav Krejčí.

Lvíčata měla právě tento pátek hrát na Krétě důležitý duel s Řeckem. Jejich kvalifikace je ovšem také přerušena.

Kdo z týmu do 21 let může reálně pomýšlet na EURO dospělých?
Adam Hložek (17 let, Sparta) - Dortmund, Lipsko, Neapol... Jména klubů, které se o něj zajímají, a cena ofenzivního univerzála logicky roste. Na svůj věk už je fyzicky vyspělý. Jeho bilance - česká U21: 8 zápasů/3 góly. Česká liga: 42/6.
Michal Sadílek (20 let, Eindhoven) - Do zahraničí odešel už v dorosteneckém věku a jako jeden z mála se tam dokázal probít až do prvního týmu. Může hrát v záloze i na kraji obrany, na srazu reprezentačního áčka už byl. Česká U21: 8/0. Nizozemská liga: 25/2.
Jan Matoušek (21 let, Jablonec) - Příbramského rychlonožku koupila Slavia za úctyhodných 40 milionů korun. Ostruhy sbírá na hostování v Jablonci, je hodně produktivní. Jeho rozlet přibrzdilo zranění. Česká U21: 12/1. Česká liga: 41/16.
Pavel Bucha (22 let, Plzeň) - Sedlo mu hostování v Mladé Boleslavi a do Viktorie se v zimě vrátil jako hotový hráč. Na startu jara zářil, jako záložník útočí s devíti góly na korunu krále střelců. Česká U21: 7/1. Česká liga: 40/10.
Ladislav Krejčí (20 let, Sparta) - Vážně o něm uvažovala Plzeň, nakonec ho z Brna získala Sparta. Záložník silný v soubojích, poslední dva kvalifikační zápasy odehrál v obraně a jako stoper dal hned tři góly. Česká U21: 6/3. Česká liga: 39/1.
Martin Jedlička (22 let, Dunajská Streda) - Vaclík, Pavlenka, Koubek, Kolář... V brance je velká tlačenice, pokud by však měl třetí gólman především sbírat zkušenosti, bude krajánek ze slovenské ligy na řadě. Česká U21: 6/0. Česká liga: 1/0. Slovenská liga: 48/0.

Reklama