Hlavní obsah

Špotáková je smutná. Ale problémy sportovců jsou úplně malicherné, vzkazuje

Praha
Aktualizováno

Ještě jednou napnula všechno úsilí směrem k olympiádě a snu o své čtvrté medaili, i čas strávený s rodinou byla připravena obětovat. Jenže odložení her v Tokiu přiměje oštěpařskou světovou rekordmanku Barboru Špotákovou si vrcholovou kariéru ještě prodloužit.

Foto: Ivana Roháčková

Oštěpařka Barbora Špotáková při tréninku na Julisce.

Článek

S postupující epidemií koronaviru a rušením jedné velké akce za druhou tušila dvojnásobná olympijská vítězka, že podobný verdikt přijde. „Chvíli jsem tajně doufala, že by se olympiáda mohla odložit třeba na září nebo říjen, ale je to samozřejmě pochopitelný krok, zdraví všech lidí na planetě je důležitější než olympiáda,“ uvědomuje si.

„Jsem z toho trochu smutná, protože jsem měla dobře rozjetou přípravu, ale problémy sportovců jsou v tom kontextu naprosto malicherné,“ uznala.

Teď bude muset sebrat motivace, aby i po čtyřicítce, kterou oslaví příští rok v červnu, dokázala zabojovat na vrcholné akci.

Na odklad olympijských her se snažíme dívat pozitivně, říká šéf českých olympioniků Jiří Kejval

Sport.cz, ČOV

„Jsem optimistka, věřím, že ta motivace přijde. Mám mladého trenéra, spolupráce funguje velmi dobře a rozhodně to není žádné trápení, že bych dřela do krve a těšila se, až skončím,“ říká Špotáková, jejíž přípravy se letos ujal nově ujal bývalý koulař Jan Tylče.

Očima překážkářky Zuzany Hejnové
„Myslím, že odklad je naprosto rozumné řešení, protože sportovci se teď nemají kde připravit, aby olympiáda mohla proběhnout férově. Já jsem stále v Jihoafrické republice, kde jsem měla být do konce dubna, ale kvůli různým opatřením, kdy tu budou zavírat stadion a budou se zavírat i hranice, se vracím dřív. Ale cítím se dobře fyzicky i psychicky, takže takhle končit kariéru rozhodně nechci a vydržím do dalšího roku. Teď není úplně na co trénovat, uvidíme, jestli nějaká sezona bude, tak se budu snažit udržovat v nějaké dobré fyzické kondici a od října začneme pořádnou přípravu směrem k olympiádě.“

Improvizovanou posilovnu si zřídila doma, na Dukle se teď trénovat nedá. „Já doufám, že sezona v Česku začne a v létě budou nějaké mítinky aspoň u nás. Takže pořád věřím, že i doma ukážu nějaký pěkný výkon, který by pro mě byl dalším motivem a impulsem,“ doufá matka dvou synů Janka a Darka, s nimiž teď tráví nezvykle hodně času.

„S Jankem se doma učím první písmenka, na zahradě máme hřiště, tak si to užíváme,“ pochvaluje si.

Reklama

Související témata: