Hlavní obsah

Kvůli pandemii koronaviru byl zrušen zbytek ročníku KHL

Jedna špatná zpráva pro sportovní svět střídá druhou. A nikdo netuší, kdy tohle všechno skončí. Vedení Kontinentální hokejové ligy rozhodlo vzhledem k vývoji pandemie koronaviru o zrušení zbytku sezony. Gagarinův pohár tak nepozná vítěze. Soutěž byla minulý týden v úterý přerušena před startem čtvrtfinálových duelů do 10. dubna.

Foto: Sport.cz

Radost hokejistů Jokeritu.

Článek

"Bohužel musíme ukončit sezonu před jejím dohráním. Nebylo to jednoduché rozhodnutí. Jsem si jistý, že by fanoušci i my rádi viděli pokračování boje o Gagarinův pohár. V tuto chvíli je ale zdraví hráčů a jejich blízkých, zaměstnanců klubů i stadionů a samozřejmě fanoušků na prvním místě," uvedl na oficiálním webu KHL prezident soutěže Alexej Morozov.

Vedení ligy původně uvažovalo o dokončení play off třeba i v červnu a červenci, ale nakonec od této možnosti ustoupilo. Důvodem je podle oficiálního vyjádření vedle restrikcí, které brání cestování, i sportovní hledisko. Některé kluby, které do čtvrtfinále postoupily, v něm totiž nemohly pokračovat.

V semifinále Západní konference měly hrát Petrohrad s Jokeritem Helsinky, kde působí český obránce David Sklenička, a v moskevském derby CSKA s Dynamem. Barvy CSKA hájí Jiří Sekáč a dres Dynama obléká další útočník Dmitrij Jaškin. Ve Východní konferenci tvořily dvojice Kazaň s Ufou a Nur-Sultan s Novosibirskem.

Kvůli opatřením ve Finsku při pandemii se ale nejdříve 14. března odhlásil Jokerit, který byl nucen předčasně ukončit ročník. Za dva dny jej následoval kvůli restrikcím v Kazachstánu Nur-Sultan. Vedení KHL nejdříve uvažovalo o dohrání play off se šesti účastníky, ale postupnými kroky při vývoji v Rusku došlo až ke zrušení soutěže.

Možný plán dohrání soutěže v červnu a červenci narážel na problémy s přípravou na další sezonu. "KHL by musela měnit pravidla přestupových oken, odložit start nové sezony do pozdějšího data a zredukovat počet zápasů. Jelikož pro osmnáct celků už sezona skončila, začneme připravovat ročník 2020/21," uvedlo v prohlášení vedení KHL. O konečném pořadí soutěže se bude teprve rozhodovat.

"Věříme, že současná situace příští sezonu nezasáhne a začne v obvyklém čase, jak jsou kluby a fanoušci zvyklí. Rozumím zklamání ze zrušení sezony především u fanoušků klubů, které byly ve druhém kole play off. Všichni dávejte pozor na sebe a své blízké a brzy se uvidíme na hokeji," dodal Morozov.

Po postupném rušení jednotlivých soutěží v Evropě bylo v sobotu definitivně odvoláno také květnové mistrovství světa ve Švýcarsku. V Evropě pokračuje soutěž už jen v Bělorusku, kde má začít 27. března finále mezi Juností Minsk a Soligorskem. Přerušené jsou v Severní Americe NHL a nižší AHL, ostatní soutěže tam byly také zrušeny.

Reklama