Hlavní obsah

Sparta ujišťuje, že fotbalistům na platy sahat nebude. Zabývat se tím budou muset všichni, připouští Plzeň

zp, dos, ram, hp, pemSport.cz

Dva majitelé ligových klubů už se dohodli se svými hráči a trenéry, že mimořádná doba vyžaduje i mimořádná opatření. Úsporná, samozřejmě, protože pandemie koronaviru a s ní související vládní opatření doléhají na celou společnost, fotbal nevyjímaje. V Jablonci a v Mladé Boleslavi proto udělali hráči vstřícný krok a se svými šéfy a majiteli v jedné osobě – Miroslavem Peltou, resp. Josefem Dufkem – našli společnou řeč. Slevili. Souhlasili se snížením platů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jablonec je jedna rodina. Proto se majitel klubu domluvil s kapitánem Tomášem Hübschmanem a trenérem Petrem Radou bez problémů.

Článek

Středočeši zastupovaní kapitánem Markem Matějovským na půl roku o dvacet procent. Jablonečtí fotbalisté na čtyři měsíce podle modelu, nad kterým seděli s majitelem klubu Miroslavem Peltou kapitán Tomáš Hübschman a trenér Petr Rada.

Nejsou příjmy, nemohou být výdaje

„Rozpočtem sice patříme mezi jeden z větších klubů, ale pořád jsme klubem rodinným, takže rozhodovací procesy jsou jednoduché. Zvlášť když za hráčskou kabinu komunikuje Tomáš Hübschman, který má velké životní zkušenosti a je to už vlastně takový polofunkcionář. Hráči ho ve všem respektují, takže u nás nebyla dohoda s kabinou a trenéry složitá," pochvaluje si Pelta, s jak kladnou odezvou se jeho apel u hráčů setkal.

„Když nemám příjmy, nemohu mít ani tak zásadní výdaje," řekl proto na rovinu fotbalistům a ti souhlasili, že na úsporná opatření přistoupí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Majitel Jablonce Miroslav Pelta.

I v dalších klubech nad tímto tématem sedí a hledají řešení. „Musí k tomu být samozřejmě oboustranná vůle a ochota, protože neexistuje právní nástroj, abych hráčům na platy sáhnul," připomíná majitel Zlína Zdeněk Červenka.

„Každý si musí najít svou cestu, protože v žádném klubu nebude stejná," nemíní nikomu dávat návod Miroslav Pelta, který je majitelem Jablonce už tři desetiletí.

I Plzeň bude hledat varianty

Finanční ztráty vzniklé přerušením soutěže jsou citelné pochopitelně pro všechny ligové kluby. Doléhají na Jablonec, Zlín, Liberec, Opavu, České Budějovice, stejně jako na Plzeň, Spartu či Slavii.

"Dopady aktuální situace pro fotbalové kluby budou nevyčíslitelné," přitakává ředitel Slovanu Liberec Libor Kleibl.

„Financováním, výplatami a vším v současné situací, která není jednoduchá, se budou postupně zabývat všechny kluby napříč celou Evropou. I u nás ve Viktorii se o tomto tématu budeme samozřejmě také v následujících dnech bavit a hledat určité varianty, v tuto chvíli žádné konkrétní řešení není na stole," potvrzuje generální manažer Viktorie Plzeň Adolf Šádek, že jde skutečně o problém dotýkající se všech fotbalových klubů. V tuzemsku stejně jako v zahraničí...

Foto: FCVP

Generální manažer Viktorie Plzeň Adolf Šádek.

„Monitorujeme prognózy vývoje pandemie COVID-19 a řešení v jednotlivých evropských ligách. Je jednoznačné, že koronavirus a aktuální situace omezí klubové plány v oblasti rozvoje a budeme šetřit," promlouval v obdobném duchu za ligového lídra mluvčí pražské Slavie Michal Býček.

„Asi lze očekávat, že kluby budou nucené sáhnout k snížení platů. Ale ani v tomto případě nejsou na místě předčasné závěry. Uvidíme, jak dlouho budou aktuální opatření platit a kdy bude soutěž případně pokračovat," ví své a fotbalistům to pochopitelně tlumočí zkušený hráčský manažer David Nehoda.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Manažer David Nehoda

I jeho chráněnci čekají, co přinesou dny příští a s čím případně vedení jejich klubů přijde.

Sparta na platy sahat nemíní

„Pochopitelně vyhodnocujeme všechny věci, které nás v současné situaci tíží, ale žádný konkrétní závěr jsme nepřijali," mluví sportovní ředitel olomoucké Sigmy Ladislav Minář podobně, jako vedení ostravského Baníku i dalších ligových klubů.

V Opavě nepopírají, že snížení platů už probírají. "Úsporná opatření přijít musí, takže zvažujeme mezi dvěma třemi variantami, která bude nejvhodnější," nepopírá ředitel klubu Jaroslav Rovňan.

"I my se touto možností zabýváme, i když jde zatím pouze o úvahy," připojil se výkonný ředitel ostravského Baníku Michal Bělák.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sportovní ředitel Sparty Praha Tomáš Rosický (vlevo) a generální ředitel František Čupr.

V pražské Spartě se naopak hráčům dostává ujištění, že se jich podobná opatření, dojednaná zatím jen v Jablonci či Mladé Boleslavi, nedotknou.

„I pro nás jsou finanční ztráty vznikající přerušením ligy pochopitelně složité, ale nikoli neřešitelné. Proto jsme zatím nevstoupili a ani se nechystáme vstoupit do žádného jednání s týmem, že bychom měli snižovat plnění uzavřených smluv," ubezpečuje letenské fotbalisty mluvčí Sparty Ondřej Kasík.

Reklama