Hlavní obsah

Dostihová sezona v Česku začne nejdříve v květnu

Praha

Dostihová sezona v Česku začne nejdříve v květnu. Kvůli pandemii nového koronaviru dnes vedení Jockey Clubu i po domluvě s pořadateli zrušilo zbývající dubnové dostihy. Původně byly odvolány jen zahajovací Gomba handicap v pražské Velké Chuchli a po něm Memoriál Rudolfa Deyla v Mostu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Zrušeny nyní byly 18. dubna rovinové a překážkové dostihy v Brně, 19. dubna v pražské Chuchli Velká dubnová cena, 25. dubna v Karlových Varech Den evropské šlechty a o den později i pražský Memoriál profesora Václava Michala s Memoriálem Jaroslava Maška.

Nejbližším dostihem, který zatím není zrušený, je Prvomájová steeplechase. Závody v Lysé nad Labem ale jisté nejsou. "Tato varianta by mohla nastat pravděpodobně v případě konání sportovních událostí za přísných podmínek, například bez přítomnosti diváků. Uvědomujeme si, že se jedná spíše o naše přání či představy," napsala v prohlášení generální sekretářka Jockey Clubu Martina Krejčí.

Druhou variantou začátku sezony, s kterou Jockey Club pracuje, je 17. květen, případně pak 30. květen či 6. červen. V tom případě by došlo k posunu vrcholu sezony rovinových dostihů, 100. Českého derby, které je zatím v plánu 28. června. "U těchto tří variant bude České derby odběhnuto v letních měsících," uvedla Krejčí.

Situace není podle generální sekretářky Jockey Clubu dobrá. "Není třeba si nic namlouvat. A bude se jednat skoro ve všech směrech o odlišnou sezonu od normálu. Musíme být připravení na to, že sponzoři budou závodištím rušit předem nasmlouvané závazky a změny v termínové listině postupně mohou být ještě razantnější. Veškerá pomoc pro majitele, pořadatele, trenéry a jezdce se spojuje v jednom, jak budou vládou uvolněna opatření. Sezona musí co nejrychleji odstartovat."

Další informace k situaci, kterou Krejčí nazvala "nákaza versus dostihová sezona", budou připraveny za týden 1. dubna.

Reklama