Hlavní obsah

Parádní gesto! Mužstvo Leedsu se vzdalo části výplat, klub tak nepropustí zaměstnance

Leeds/Praha

Podpořili své kolegy. Fotbalisté druholigového Leedsu United a realizační tým v čele s argentinským trenérem Marcelem Bielsou učinili obdivuhodné gesto solidarity. Vzdali se části svých platů ve prospěch ostatních pracovníků organizace. Klub tak nebude muset propustit nikoho ze svých 272 zaměstnanců a nikomu nebude muset krátit plat kvůli ekonomickým dopadům koronavirové krize.

Foto: Ed Sykes, Reuters

Fotbalisté Leedsu United se radují z gólu v utkání druhé anglické ligy.

Článek

Fotbalisté a trenérský tým A mužstva Leedsu jsou v Británii prvními, kteří se rozhodli přistoupit na krácení svých mezd ve prospěch ostatních zaměstnanců klubu. Podle ostrovního deníku Daily Mail tým souhlasil s tímto opatřením, které by mělo trvat do „dohledné doby".

Je zřejmé, že pandemie koronaviru bude mít dalekosáhlé důsledky nejen na zdraví a životy mnoha občanů, ale že sekundární ekonomické dopady zasáhnou ekonomiky států po celém světě a nevyhnou se ani velkým sportovním organizacím. Bezprecedentní krok hráčů a realizačního týmu Leedsu by tak mohl být první vlaštovkou kolegiální solidarity ve fotbalových klubech v Anglii.

„Leeds je rodina, to je naše klubová kultura, kterou jsme společně vytvořili. To platí o hráčích, radě i o prodavačích ze stánků. Čelíme nejistým časům, a proto musíme najít společné řešení, jak tuto dobu přečkat. Pojďme nyní pracovat jako jeden muž, poslouchejme rady vlády a našeho zdravotnictví a pojďme tento virus porazit," vydal klub ve čtvrtek prohlášení.

Leeds byl před zastavením soutěží na prvním místě druhé anglické ligy se sedmibodovým náskokem na třetí Fulham. Do konce ročníku zbývá odehrát devět utkání. V současné chvíli stále není jisté, jestli k tomu dojde.

Reklama

Související témata: