Hlavní obsah

Barcelona snížila platy hráčům navzdory jejich nesouhlasu. Může i propouštět

Barcelona

Vedení fotbalové Barcelony v pátek prostřednictvím oficiálního prohlášení informovalo veřejnost, že platy zaměstnanců klubu včetně A týmu budou po dobu trvání koronavirové krize sníženy na 70 %. Někteří pracovníci mohou být dokonce propuštěni. Představitelé katalánského celku s hráči o opatřeních jednali už ve čtvrtek, fotbalisté na dohodu ale přistoupit nechtěli. Barcelona tak aktivovala článek 47 španělského zákoníku a platy hráčům snížila navzdory jejich nesouhlasu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lionel Messi z Barcelony během utkání základní skupiny Ligy mistrů se Slavií.

Článek

Podle zveřejněného prohlášení budou všichni zaměstnanci Barcelony v následujících 180 dnech pobírat 70 % svého nynějšího platu. Vedení ovšem vyjádřilo naději, že doufá v co nejrychlejší obnovení normálního chodu klubu.

Opatření, označované zkratkou ERTE (v překladu Dočasný plán úpravy pracovních sil) schválilo představenstvo klubu ve čtvrtek večer během jednání na Camp Nou. ERTE se řídí článkem 47 španělského zákoníku práce a je mechanismem, kterým můžou firmy a podniky žádat o právní souhlas s dočasným propuštěním několika zaměstnanců nebo zkrácením jejich pracovní doby, aby byla zajištěna finanční životaschopnost organizace v době krize. Opatření bylo využíváno například v roce 2008 během celosvětové finanční krize.

Jako první se ve Španělsku části platu vzdali hráči Atlética Madrid po dohodě s klubovým vedením. Přesná výše ale není známa. K podobnému kroku se chystá i Valladolid. Hráči a trenéři však podle médií přistoupí na snížení mzdy jedině v případě, že sezona předčasně skončí.I v jejich případě by vedení mohlo přistoupit k razantnímu kroku v podobě opatření ERTE.

Španělské fotbalové soutěže byly kvůli pandemii koronaviru přerušeny na neurčito. Země vyhlásila 14. března patnáctidenní nouzový stav, mimořádná opatření potrvají ve Španělsku minimálně do 12. dubna.

Španělsko je po Itálii druhou nejhůře zasaženou zemi v Evropě. Onemocněním COVID-19 se ve Španělsku nakazilo téměř 58 tisíc lidí a dosud si vyžádalo 4365 obětí.

Reklama

Související témata: