Hlavní obsah

Australská kajakářka může díky odkladu OH zachraňovat životy

Přesun olympijských her na rok 2021 ulehčil situaci australské kajakářce Jo Brigdenové-Jonesové, která díky tomu může naplno pomáhat potřebným v boji s koronavirem. Jako záchranářka je v první linii a olympijskou přípravu může na kritické období odložit. Národní olympijský výbor jí dal jistotu, že příští rok v Tokiu závodit bude.

Foto: Ivana Roháčková

Ilustrační foto

Článek

Jednatřicetiletá závodnice ze Sydney na loňském mistrovství světa rychlostních kanoistů v Szegedu pomohla australskému čtyřkajaku k vyjetí účastnického místa na pětistovce. Po OH v Londýně 2012 ji čeká druhý start pod pěti kruhy.

V nejbližších dnech a týdnech bude ale v plném nasazení ve svém zaměstnání, jezdí s rychlou záchrannou službou. "Jako záchranářka mám pohled na současnou situaci z první ruky. Zatímco můj olympijský sen je teď pozastavený, zpoždění znamená, že se mohu pro příštích pár měsíců vrhnout naplno do záchranářské práce, abych udělala, co je v mých silách," řekla.

Život byl pro ni v poslední době plný zvratů. "Byly to emoce jako na houpačce - od kvalifikace v nominačních závodech přes nejistotu, jestli olympiáda nebude zrušena, po oficiální odložení a teď oficiální nominaci," svěřila se.

Ve snaze o zmírnění následků šíření koronaviru ji žene trochu jiná motivace, než jakou má na vodě. "Pokud budeme dodržovat lékařská doporučení a spojíme se jako komunita, můžeme se z toho dostat a všichni členové společnosti budou moc znovu bojovat o své vlastní cíle, co nejdříve to bude možné," vyzvala krajany.

V Austrálii je podle aktuálních statistik přes tři tisíce potvrzených případů koronaviru, sedmnáct lidí v této zemi nákaze COVID-19 podlehlo.

Reklama