Hlavní obsah

Promiňte, kluci! Ovečkin přišel s plánem, jak postupovat při obnově sezony NHL

S bostonským Davidem Pastrňákem a Austonem Matthewsem z Toronta bojoval o trofej Maurice Richarda pro nejlepšího kanonýra hokejové NHL, kterou pozvedl nad hlavu už osmkrát v kariéře, což se ještě nikomu nepodařilo. Kapitána Washingtonu Alexandra Ovečkina před přerušením soutěže dělily jen dvě trefy od toho, aby už podeváté v kariéře pokořil padesátigólovou hranici, což před ním zvládli jen rekordmani Wayne Gretzky a Mike Bossy. Čtyřiatřicetiletý ruský snajpr však přiznává, že nahánění rekordů je v současné situaci jednou z posledních věcí, na které myslí.

Foto: Profimedia.cz

Kapitán Washingtonu Alexandr Ovečkin.

Článek

„Samozřejmě bych chtěl nastřílet padesát gólů. Momentálně je ale nejdůležitější zůstat zdravý a v bezpečí," nechal se slyšet Ovečkin ve videohovoru zorganizovaném NHL.

Kdyby padesátigólové hranice v probíhajícím ročníku dosáhl, dotáhl by se v historické tabulce střelců se 708 trefami na sedmého Mikea Gartnera. Na čele pořadí je s 894 brankami Gretzky.

„Mrzí mě, že nemůžu útočit na padesátigólovou hranici a další milníky, ale musíte myslet především na svou rodinu, lidi a fanoušky," uvědomuje si předloňský vítěz Stanley Cupu s Capitals a trojnásobný mistr světa.

Aktuální dny tráví Ovečkin ve svém domě ve Virginii spolu s těhotnou manželkou a ročním synem Sergejem.

„Máme co dělat; staráme se o dům, hrajeme si s malým. Za několik měsíců očekáváme další přírůstek do rodiny. První týden (karantény) nám utekl rychle, hodně jsme odpočívali a relaxovali. Teď už to ale začíná být trochu nudné," připouští moskevský rodák.

Foto: Timothy T. Ludwig, Reuters

Alexandr Ovečkin (vlevo) se svým spoluhráčem z Washingtonu Johnem Carlsonem.

„Současná situace okolo koronaviru je strašidelná pro všechny, nejen pro nás (hokejisty). Přemýšlíte o všech těch malých věcech, ale když se na to podíváte z celosvětového hlediska, tak je to strašidelné. Čím dřív společně tuhle situaci překonáme, tím dřív se vrátíme k hokeji," míní Ovečkin.

NHL je přerušená od 12. března, do konce základní části v té době zbývaly zhruba tři týdny. Vedení soutěže zvažuje různé alternativy, jak sezonu dokončit, i když je ve hvězdách, jestli k tomu opravdu dojde.

Ve hře je i možnost, že základní část dokončena nebude a přejde se rovnou na play off. Možná i s více než šestnácti účastníky.

„Bylo by pro nás lepší, kdyby hned začala vyřazovací část. Nechceme hrát ty extra zápasy (v základní části)," řekl Ovečkin, jehož Washington figuroval na čele tabulky Metropolitní divize. Stejný názor zastává třeba i kapitán Pittsburghu Sidney Crosby.

„Vím, že některé týmy si (zápasy základní části) přejí, vždyť stále bojují o play off. I fanoušci by rádi viděli víc zápasů. Já bych si ale přál hned hrát play off. Promiňte, kluci!" uzavřel Ovečkin.

Reklama

Související témata: