Hlavní obsah

Mistr světa nebeské formule chce převážet zdravotnický materiál. Akrobacii si Šonka odpustí

Pomáhá, kdo může. A tak i akrobatický pilot Martin Šonka čeká v těžké době pandemie koronaviru na svou první zakázku. Mistr světa 2018 z prestižního seriálu Red Bull Air Race se po boku již téměř 200 dobrovolných českých pilotů zapojil do projektu Piloti lidem. Pomocí sportovních letadel jsou schopni během dvou hodin převézt až několik set kilo zdravotnického materiálu po celé republice. „Všechno je ve stadiu příprav a létat začneme brzy,“ těší se šampion nebeské formule.

Foto: Red Bull Content Pool

Martin Šonka se zapojil do projektu Piloti lidem.

Článek

Celý projekt se teprve dolaďuje. O pomoc již projevily zájem některé nemocnice a záchranné služby z celé republiky. „Důležité je, aby vůbec někdo chtěl tenhle systém využít," řekl Martin Šonka v rozhovoru pro Českou televizi.

O projektu se dozvěděl na sociálních sítích. „Samozřejmě se mi líbil, přišel mi jako dobrý počin. Umíme řídit letadla, tak můžeme v těžké situaci pomoci," nabízí cenné služby.

Martin Šonka nestihl oslavyVideo: Sport.cz

Piloti mohou létat tam a zpátky po republice nejen s materiálem, ale třeba i převézt doktora. Zdravotnické potřeby mohou dopravit kamkoli do dvou hodin od zadání až po vyložení.

Hlavou dolů nepoletíme, slibuje

V jednom má ale Šonka jasno. Závodní Extru nechá raději v hangáru. „Musel bych doktora posadit na klín a asi by se mu to nelíbilo. A já bych se neudržel a museli bychom letět hlavou dolů," kření se akrobat a bývalý vojenský pilot.

Pro dobrou věc nabízí svůj letoun Zlín Z 143. „Krásné čtyřmístné letadlo, vejdou se tam tři lidi plus já, nebo až tři sta kilogramů materiálu. Dá se tím převézt opravdu hodně," ujišťuje Šonka.

Martin Šonka, jaká bude jeho budoucnost po konci seriálu Red Bull Air Race?Video: Sport.cz

Do projektu se zapojili také další akrobatičtí piloti Roman Kramařík nebo Jan Rudzinskyj. A také piloti vrtulníků, kteří mohou v případě potřeby přiletět přímo na nemocniční heliport.

Dobrovolníci už jen čekají na první zakázky. „Letadlem přeletíte republiku tam i tam za hodinku. Pokrytí je stoprocentní, dá se zaletět úplně kamkoliv," zdůrazňuje Šonka pro ČT.

Reklama

Související témata: