Hlavní obsah

Ševčenko přirovnal pandemii koronaviru k výbuchu v Černobylu

Kyjev/Praha
Aktualizováno

Necítí se dobře. Celosvětová pandemie koronaviru vyvolala v legendárním útočníkovi Andreji Ševčenkovi děsivé vzpomínky. Situace je podle současného kouče ukrajinské reprezentace podobná té, co zažil v roce 1986. „Připomíná mi to chvíle, kdy u nás došlo k havárii jaderné elektrárny v Černobylu," přiznal třiačtyřicetiletý Ševčenko, kterému v době černobylské katastrofy bylo devět let.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Ukrajiny Andrej Ševčenko.

Článek

Pandemie koronaviru ovlivňuje život na celém světě. V řadě zemí platí přísné podmínky, lékaři dělají, co mohou, stejně ale Covid-19 zabíjí. Ševčenko fanoušky uklidnil, že je v pořádku.

„Jsem doma, žiju za městem, v izolaci už jsem deset dní. Mně i všem ostatním nezbývá než dodržovat pravidla stanovená vládou. Je třeba zůstat doma a neztěžovat situaci," apeloval na Ukrajince s tím, že mu vše připomíná rok 1986, kdy došlo v Černobylu k nejhorší jaderné katastrofě v historii. Podle odhadů OSN tehdy katastrofa zasáhla více než 3,5 milionu lidí. „Zdravotníci tehdy byli a i nyní jsou skuteční hrdinové a já jim děkuji za to, co dělají," řekl uznale.

Nikdo si podle někdejšího vyhlášeného kanonýra nemůže být jistý, že není nakažený. „Každý z nás se může nakazit. Není čas na hloupé chování. Když budete zbytečně chodit ven, můžete ohrozit nejen sebe, ale i lidi okolo vás. Tenhle virus je obrovskou hrozbou," citoval Ševčenka server Sky Sport.

Kromě apelu na občany Ukrajiny poslal Ševčenko pozdrav do Itálie, kde působil dlouhá léta v AC Milán. „Chci pozdravit všechny v Itálii. Ta země je mi pořád velmi blízká. Věřím, že současnou situaci všichni zvládneme a doufám, že to vše brzy skončí," řekl bývalý vynikající útočník. Itálie je přitom zemí, kde kvůli Covid-19 zemřelo už více než deset tisíc lidí a je na tom v tomto směru nejhůře v Evropě.

Reklama

Související témata: