Hlavní obsah

Koronavirus je stejný jako démoni. NHL se nedohraje, ví gólman, co překonává bipolární poruchu

Nemá proč být diplomatický. Sám celý život bojuje s bipolární poruchou, kdy se u něj střídají stavy euforie s hlubokou depresí. Švédský brankář Las Vegas Robin Lehner pro švédský list Expressen jednoznačně vyloučil dohrání této sezony NHL.

Foto: Sport.cz

Švédský gólman Las Vegas Robin Lehner.

Článek

"Není možné hrát hokej, když máte v USA 100 000 pozitivních případů nákazy koronavirem," má jasno švédský úkaz, který se loni dostal dokonce do nominace na Vezinovu trofej. Sám ví asi nejlépe, o čem mluví.

Celou kariéru se totiž potýká s tzv. bipolární poruchou, kdy střídá stavy nadšení s obrovskými depresemi. Lehner je většinou řešil alkoholem a medikamenty, na kterých se stal závislý.

"Osobně nepociťuji nějakou úzkost za této situace. Nechci, aby to vyznělo špatně, ale naučil jsem se žít s podobnými démony. Lidé teď zjišťují, jaké to je mít deprese a úzkosti. Věřím, že se to zlepší a zase bude na světě dobře, pro mě to ale není nová situace," upřímně vyjádřil své pocity osmadvacetiletý gólman, který nedávno zamířil z Chicaga do Vegas.

Přerušení sezony mrzí osmadvacetiletého rodáka z Göteborgu také z jiného důvodu. Cítil obrovskou šanci na průlom v play off. "Poslední období u Blackhawks bylo zvláštní, těšil jsem se na změnu. V prvních třech utkáních jsem dostal jen 5 branek. Myslel jsem, že bychom mohli s Vegas zopakovat finále z roku 2018, je to škoda," pokračuje odchovanec švédského giganta z Frölundy.

Kromě toho, že tráví čas s rodinou se Seveřan snaží pomáhat i lidem s podobnými problémy.

"Nerozumím tomu, proč se podobně jako nynější pandemii nevěnujeme právě duševním nemocem, na které zemře ročně až 8 milionů lidí. Kdybychom dali alespoň část péče, kterou vynakládáme teď, tak bychom se výrazně posunuli i v léčbě těchto chorob. Lidé mi píšou a já se jim snažím v této době pomoci. Sice nejsem terapeut, ale mohu jim říct, jak jsem s démony bojoval já..."

Reklama

Související témata: