Hlavní obsah

Šílený plán. Šéf Red Bullu chce všechny piloty úmyslně nakazit koronavirem

Velmi originální a dosti kontroverzní plán pro své zaměstnance představil šéf stáje formule 1 Red Bull Helmut Marko, který chtěl pro všechny své jezdce vytvořit přípravný kemp, kde by je záměrně nakazil koronavirem.

Foto: Loren Elliott, Reuters

Nechal by se pilot Red Bullu Max Verstappen úmyslně nakazit koronavirem?

Článek

Vše chtěl stihnout v době, kdy je motoristická sezona kvůli probíhající pandemii přerušena. Jeho idea je taková, že by piloti onemocnění prodělali v současné pauze, a po případném restartu závodního kolotoče by byli už vybaveni protilátkami a nehrozila by jejich absence z důvodu nákazy.

„Máme čtyři piloty formule 1 (Max Verstappen, Alex Albon, Pierre Gasly, Daniil Kvjat) a osm juniorů. Myšlenka je taková, že by se zorganizoval kemp, kde bychom překlenuli tenhle trochu mrtvý čas. Šlo by o ideální dobu pro infekci," nastínil svůj nápad Marko v rakouské televizi ORF.

„Všichni jsou mladí muži v opravdu dobré zdravotní kondici. Pak by byli dobře připravení, kdykoliv by přišel čas jít znovu do akce. A dá se čekat, že jakmile šampionát začne, bude hodně tvrdý," pokračoval 76letý bývalý závodník.

Sám ale přiznává, že jeho plán se v týmu nesetkal zrovna s nadšenou odezvou: „Řeknu to takhle. Nebyl moc dobře přijat."

Marko přiznal podezření, že už si nákazu koronavirem v únoru sám prožil. „Měl jsem symptomy, které jsou stejné jako u koronaviru. Ale v té době nebylo ještě v Rakousku dost testovacích kapacit, takže si nemůžu být jistý," uvedl.

Aktuální pandemie zmařila už zahájení sezony F1, když jen pár hodin před úvodním tréninkem byla odvolána Velká cena Austrálie. Odloženo či zrušeno bylo dohromady osm závodů.

Podle nejoptimističtějšího scénáře se začne závodit nejdříve v polovině června v Kanadě, ale ani to není moc pravděpodobné. Přesto vedení šampionátu předpokládá, že by se mohlo uskutečnit 15 až 18 závodů z původního rekordního počtu dvaadvaceti.

Reklama