Hlavní obsah

Šéfové Skotské fotbalové asociace sáhli na platy sobě i kouči reprezentace

Edinburgh/Praha

O Skotech se říká, že jsou hodně šetrní. A něco na tom bude. Koronavirová krize donutila kluby sáhnout na platy hráčů a zaměstnanců. Skotská fotbalová asociace je ale první v Evropě, která sáhla na platy svých šéfů, trenéra reprezentace i dalších zaměstnanců.

Foto: Sport.cz

Trenér skotské fotbalové reprezentace Steve Clarke (vlevo) a výkonný ředitel SFA Ian Maxwell.

Článek

Kouč národního týmu Steve Clarke souhlasil se snížením platu o deset procent do doby, než začnou opět soutěže. O stejnou částku přišel i výkonný ředitel SFA Ian Maxwell a další zaměstnanci asociace, ale i řídícího orgánu nejvyšších soutěží - Skotské profesionální fotbalové ligy. Dohromady se to týká 190 lidí.

Příkladem šli ale nejvyšší šéfové. Prezident SFA Rod Petrie a viceprezident Mike Mulraney si snížili odměny dokonce o dvacet procent. Vypláceny nebudou ani prémie a další bonusy. Cílem snížení je mimo jiné i zachování pracovních míst.

„Z pohledu samotné Skotské FA znamenalo výraznou finanční ztrátu už odložení předprodeje na utkání play off Ligy národů s Izraelem. Přišli jsme zatím i o peníze ze vstupenek na semifinále a finále Skotského poháru. Jako řídící orgán máme povinnost chránit fotbal a je naší povinností chránit i budoucnost našich zaměstnanců v průběhu této mimořádné situace. Zdůrazňuji, že se jedná o dočasné opatření s ohledem na závažný dopad, který měl Covid-19 na tvorbu příjmů asociace, a rád bych všem poděkoval za pochopení a trvalý závazek národní hry," uvedl Petie pro BBC.

Ve Skotsku jsou, co se týká dokončení soutěží, velmi skeptičtí. Počítají s tím, že by je mohli dohrávat až v průběhu srpna.

Reklama

Související témata: