Hlavní obsah

Se Součkem a Moyesem na kávě. Z bývalého slávisty jsou Kladiváři nadšení

Čtyři starty v Premier League zvládl po zimním přestupu do West Hamu United český fotbalový záložník Tomáš Souček. Pak jeho snahu přerušila epidemie koronaviru. Pětadvacetiletý rodák z Havlíčkova Brodu musí na další bitvu o místo mezi hvězdami nejsledovanější soutěže světa počkat. Bývalý reprezentant a v Anglii mimořádně uznávaný brankář Luděk Mikloško na základě osobní návštěvy předvídá bývalému hráči pražské Slavie dobrou budoucnost.

Foto: Sport.cz

Tomáš Souček zapózoval s dresem Hammers s číslem 28 na zádech.

Článek

„Byl jsem v Anglii krátce před přerušením Premier League. Mimo jiné jsem se zastavil i v tréninkovém centru West Hamu. Více než hodinu jsem s Tomášem seděl u kávy a bavili jsme se o jeho pocitech a zážitcích z angažmá," vypravuje Mikloško, který v dresu Kladivářů prožil osm let, odchytal přes tři sta zápasů a stal se legendou klubu.

„Sedli jsme si i s realizačním týmem a trenérem Davidem Moyesem. Tomáš na všechny zapůsobil velice dobře. Jsou z něj nadšení a nadmíru spokojení. Měl smůlu, že se zranil. Ale všichni mu předvídají velmi dobrou budoucnost v anglickém fotbale," říká bývalý brankář, který aktuálně pracuje jako skaut pro společnost Sport Invest.

Foto: Sport.cz

Tomáš Souček zval v únoru fanoušky West Hamu na domácí zápas proti Southamptonu.

Souček po lednovém přestupu zvládl čtyři zápasy. Naskočil do soubojů s Brightonem (3:3, 85 minut), Manchesterem City (0:2, 90 minut), Liverpoolem (2:3, 47 minut) a Arsenalem (0:1, 9 minut). Musel vynechat duel se Southamptonem kvůli svalovému zranění.

„Paradoxně, jakkoliv je aktuální situace související s epidemií koronaviru strašná, Tomášovi pomůže. Stihne se stoprocentně uzdravit. Já totiž věřím, že se anglická liga dohraje. Dost možná dojde na scénář s prázdnými tribunami. Pro hráče nepůjde o ideální stav, ale situace je prostě taková. Je třeba akceptovat určité mimořádné kroky, které si žádá výjimečná situace. Pro Premier League je však televize, respektive příjmy z televizních práv, naprosto klíčová. Proto si myslím, že po nezbytně dlouhé pauze bude pokračovat," přemítá Mikloško.

Legenda Kladivářů věří, že až se nejvyšší soutěž v Anglii rozjede, Souček bude patřit ve West Hamu k oporám. „Tomáš je skvěle připravený kondičně, což je pro anglický fotbal velice důležité," připomíná Mikloško nevyčerpatelnou studnici fyzických zásob mladého reprezentačního záložníka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bývalý internacionál, dnes skaut brankářů Sport Investu Luděk Mikloško.

„Jeho výhodou je navíc i postava. Přesně taková do anglického fotbalu pasuje. Proto věřím, že Tomáš se v Anglii uchytí a bude nastupovat pravidelně. Může se stát velice platným hráčem West Hamu. Šlo by o skvělou zprávu pro český fotbal. Jeho úspěch by byl motivací i pro další české hráče," přemítá Mikloško.

Reklama

Související témata: