Hlavní obsah

Prodej pardubického Dynama před dalším buly

Pardubice

Prodej hokejové klubu HC Dynamo Pardubice stojí před dalším buly. Soutěž o minoritní podíl zadluženého klubu na chvostu extraligové tabulky skrečovali pardubičtí radní.

Foto: HC Dynamo Pardubice

Petr Dědek (uprostřed) už je na pardubickém ledě už skoro jako doma.

Článek

Dvojici zájemců Vladimíra Pittera ze společnosti Sportovní investiční a vrchlabského miliardáře Petra Dědka poslal většinový vlastník klubu město Pardubice na střídačku. Jeden nesplnil představu města uzavřít vyváženou akcionářskou smlouvu a druhý podmínky soutěže.

Hra o hokejový klub, v němž si město původně chtělo ponechat tři roky po prodeji menšinového podílu majoritu, pokračuje bez pravidel. Majoritu chtěly Pardubice novému společníku zprvu nabídnout k odkupu, pokud se osvědčí a pardubické hokejisty vyvede z krize.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Zleva brankář Pardubic Pavel Kantor a Stanislav Svozil z Brna.

„Podmínky původní soutěže byly zrušeny bez toho, že by byly nadále takto tvrdě stanoveny. Hledáme partnera, který klub sportovně a marketingově zabezpečí. Nelze vyloučit, že zastupiteli odsouhlasený zájemce se oproti původním pravidlům okamžitě stane majoritním vlastníkem klubu," přiblížil náměstek pardubického primátora Jan Mazuch (ODS).

Odkup majority po třech zkouškových letech od počátku soutěže o HC Dynamo kritizoval miliardář Dědek, jenž za svoje peníze požaduje okamžitou bezpodmínečnou nadvládu nad pardubickým hokejem se 70letou tradicí. „Hrajeme dál. Na jiné podmínky, než jsme od začátku prosazovali, což je získat v HC Dynamo Pardubice okamžitou majoritu, nepřistoupíme. Prioritní je udržet Pardubice v extralize," konstatoval Dědek. „Nejde jenom o to, kdo za klub víc zaplatí," podotkl Mazuch.

Motivaci v pořadí 67. nejbohatšího Čecha získat HC Dynamo Pardubice vidí lidé okolo hokeje v Dědkově snaze posunout pole působnosti do nejvyšších pater českého sportu. Vlastnit extraligový sportovní klub patří k image řady byznysmenů. „Málokdo rozumí tomu, proč se uchází o Pardubice, když ve Vrchlabí dnes slušně funguje jeho bývalý klub, odkud má stálou nabídku se finančně angažovat. Možná, když se dostal mezi extraligu v byznysu, chce totéž v hokeji. A možná proto, aby se Vrchlabí stalo hokejovou farmou Pardubic," míní jeden z činovníků vrchlabského hokeje.

Reklama

Související témata: