Hlavní obsah

Federer v šoku: Zrušený Wimbledon? Jsem zničený. Je to otřes, přiznala i Serena

Praha

Patnáct. Přesně tolik titulů dohromady získali ve dvouhře v tenisovém chrámu ve Wimbledonu Roger Federer a Serena Williamsová. Ten další v letošní sezoně nepřidají. Ročník s pořadovým číslem 134 byl kvůli šířící se pandemii koronaviru zrušen. A tenisové superstar to nesou hodně těžce. "Jsem zničený," přiznala švýcarská legenda.

Foto: Profimedia.cz

Roger Federer si bude muset na další ročník Wimbledonu počkat

Článek

Mají jednu z posledních šancí vyhrát grandslamový titul. Osmatřicetileté hvězdy světového tenisu Roger Federer i Serena Williamsová o to hůře nesou fakt, že "jejich" turnaj se stal další obětí pandemie.

Unikátní povrch, který dává wimbledonskému klání punc výjimečnosti, nakonec stál za tím, že turnaj v All England Clubu nemůže být narozdíl od French Open, které tak již učinilo, přeložen. Osm milimetrů dlouhá tráva totiž vyžaduje speciální klimatické podmínky, které by přesunutím turnaje na pozdější termín nemohly být zaručeny. A ani zkracující se dny bojům v Londýně nenahrávají.

"S lítostí oznamujeme, že Wimbledon je zrušen kvůli pandemii koronaviru, ohrožující obecné zdraví populace. V pořadí 134. ročník se uskuteční od 28. června do 11. července 2021," oznámil All England Club.

"Rozhodnutí se nerodilo lehce. Zvažovali jsme všechny scénáře. V minulosti se Wimbledon nekonal jen v době válek, ale vzhledem ke globální krizi je správné turnaj zrušit," řekl předseda klubu Ian Hewitt.

Poslední šance na grandslam?

Největší ikona současného tenisu Roger Federer zvedl slavný pohár v All England Clubu nad hlavu osmkrát, na svůj devátý zářez si však bude muset minimálně rok počkat. A dost možná půjde o jeho poslední pokus. Podle britských médií by právě v roce 2021 Švýcar rád svou kariéru uzavřel. O to víc ho ztracená šance na 21. grandslamový titul mrzí. "Jsem zničený," psala na sociálních sítích legenda.

Foto: Sport.cz

Roger Federer nazažíval jednoduché chvíle

Pozadu nezůstala ani Serena Williamsová, která pro změnu usiluje o 24. grandslamový vavřín, kterým by vyrovnala legendární Australanku Margaret Courtovou. Poslední čtyři finálové boje na turnajích velké čtyřky prohrála, na další šanci si bude muset počkat na US Open. A ani hvězdná Američanka netají, jak moc ji zrušení Wimbledonu zasáhlo. "Jsem otřesená," přiznala šampionka.

Zklamání pro Strýcovou i Kvitovou

Zrušení letošního ročníku Wimbledonu mimo jiné znamená, že o šanci obhájit titul ze čtyřhry přijde mimo jiné i Barbora Strýcová. "Z téhle zprávy jsem moc smutná. Je to a navždy to bude turnaj mého života," komentovala zrušení Wimbledonu světová deblová dvojka.

O jasně nejúspěšnější a nejoblíbenější podnik v sezoně přišla i jeho dvojnásobná vítězka Petra Kvitová. "Bude mi chybět hra na krásné zelené trávě a bílé oblečení, ale příští rok se turnaj určitě vrátí. A užijeme si ho o to víc," neztrácí optimismus česká tenistka.

Wimbledon se neuskuteční poprvé od konce druhé světové války, přerušení tenisové sezony bylo navíc prodlouženo ze 7. června minimálně do 13. července.

Reklama