Hlavní obsah

Nemáme peníze ani na jídlo! Tenisté žádají ITF o podporu

Londýn/Praha

Profesionální tenisté a tenistky, kteří nefigurují v elitní stovce světových žebříčků, se obrátili na mezinárodní federaci ITF s výzvou o finanční podporu po dobu pandemií koronaviru zrušených turnajů. K online petici, kterou iniciovala Gruzínka Sofia Šapatavová (371. v žebříčku WTA), se již připojilo 1350 hráčů a hráček.

Foto: Sport.cz

Gruzínská tenistka Sofia Šapataová iniciovala výzvu na finanční podporu od ITF.

Článek

„Zní to možná směšně, že tenisoví profesionálové, kteří v žebříčku figurují třeba kolem 250. místa, nemají na jídlo. Ale je to realita," vysvětluje 31letá Šapatavová, jejíž oficiální výdělek z challengerů nižší kategorie v tomto roce činí zhruba 3000 dolarů.

Profesionální tenisová sezona byla minulý měsíc přerušena do 7. června. Mužská asociace ATP a ženská WTA ve společném prohlášení 18. března oznámily, že kvůli obavám ze šíření nemoci Covid-19 až do prvního červnového týdne ruší všechny turnaje. Zároveň byly na toto období "zmraženy" světové žebříčky. Tento týden v úterý byl ale navíc zrušen i slavný Wimbledon a celá travnatá sezona, takže omezení se prodlouží minimálně do 13. července.

Indický tenista Praneš Gunneswaran (132 v ATP) přiznal, že už požádal o finanční výpomoc rodiče a Britka Tara Mooreová (233. hráčka žebříčku WTA) se přidává: „Před krizí jsme neměli žádné závratné výdělky, proto bude pro většinu z nás složité přežít bez podpory několik příštích měsíců. Až přestávka skončí, my se nebudeme schopni vrátit na stejné úrovni zpátky."

Tenis je obecně považován za bohatý sport, Novak Djokovič, Roger Federer, Rafael Nadal či Serena Williamsová jsou multimilionáři. Finanční situace hráčů za stovkou objíždějících menší turnaje už však tak zářivá není. Stejně jako u hvězd je potřeba kalkulovat s náklady na cestování na turnaje, ubytování, stravu a záleží, jak početný realizační tým si hráč platí.

Obavy ze svízelné situace po dobu minimálně tříměsíční výluky ostatně nedávno přiznali i někteří čeští tenisté jako např. Lukáš Rosol, 180. hráč světa, či Tereza Martincová (133. WTA).

Reklama