Hlavní obsah

Navrátilová pohromu pro tenis předvídala. Teď má další špatnou prognózu

Praha

Ve Wimbledonu se cítí jako doma, však zde slavila neuvěřitelných osmnáct titulů, z toho devět ve dvouhře. Po aktivní kariéře se tam pravidelně vrací v roli televizní komentátorky a váženého hosta, letos se ale Martina Navrátilová do All England Clubu na přelomu června a července stejně jako celý tenisový svět nepodívá. „Bylo to nevyhnutelné,“ souhlasí česká legenda v rozhovoru pro BBC s rozhodnutím největší tenisový svátek pro letošek zrušit.

Martina Navrátilová reaguje na zrušený WimbledonVideo: Reuters

 
Článek
Fotogalerie

„Už před měsícem jsem mluvila se svojí agentkou a říkala jí, že letos se Wimbledon určitě konat nebude. Jen doufám, že brzy najdeme nějaké řešení, abychom si tím samým nemuseli projí příští rok znovu," věří pražská rodačka, že se brzy najde účinný prostředek v boji se sílící pandemií koronaviru.

Zároveň jí je jasné, že zejména pro hráče a hráčky jde o tvrdou ránu, a to jak pro nastupující generaci, tak pro pomalu končící hvězdné veterány.

„Nevíte, kdy a jak začít trénovat. Ale všichni jsou na stejné lodi. Na druhou stranu pro některé je situace složitější než pro jiné. Mladí přicházejí o šanci se zlepšit a měřit se s nejlepšími, jako teba Coco Gauffová, která udělala obrovský pokrok. Pro ty starší jako Roger Federer nebo Serena Williamsová je čas nepřítelem, takže letos přijdou o velkou příležitost," pokračovala Navrátilová.

Podle ní nejoptimističtějším scénářem je, že tenisová sezona se znovu rozjede v září. Příliš nepočítá ani s tím, že by se stihlo odehrát na konci léta US Open.

„Je to možné, ale ne příliš pravděpodobné. Areál US Open se nyní proměnil v polní nemocnici. V září tam ještě mohou být tisíce lůžek, takže to prostě ani nebude možné, protože tam třeba budou stále nemocní lidé. Teď se musíme starat především o zdraví všech, tenis je až na druhém místě," předpovídá někdejší světová suverénka.

„Miliony lidí teď asi ztratí práci. Bude starost i o jídlo. Tenis je momentálně luxusem," dodává Navrátilová.

Reklama