Hlavní obsah

Rázný vzestup! Devatenáctiletý Čech byl vyhlášen nejlepším brankářem prestižní ligy. Teprve druhý po legendě

Velkolepý vzestup! Pro mnohé české fandy poněkud utajený. Lukáš Dostál byl vyhlášen nejlepším brankářem finské hokejové ligy. V pouhých devatenácti. Opora Ilvesu Tampere získala cenu Urpa Ylönena jako druhý český gólman po slavném Petru Břízovi, který anketu vyhrál v roce 1992. Dostál suverénně ovládl hlasování novinářů. Český juniorský reprezentant nasbíral 244 bodů a 39 žurnalistů jej na anketním lístku zařadilo na první místo.

Foto: Facebook: Česká hokejová reprezentace

Český gólman Lukáš Dostál na archivním snímku.

Článek

Odchovanec Komety Brno přišel do jedné z nejprestižnějších evropských lig v průběhu minulé sezony a hned si vybojoval pozici jedničky Ilvesu. Klub na jeho výkony spoléhal i v tomto ročníku, ve kterém Dostál odchytal 43 zápasů s průměrem 1,78 inkasované branky na utkání a úspěšností 92,8 procenta.

Brankář, jehož v roce 2018 draftoval ve 3. kole Anaheim a jenž s Ducks loni podepsal tříletou nováčkovskou smlouvu, pomohl Ilvesu k 27 výhrám, což bylo nejvíce ze všech gólmanů v soutěži. Klub i díky němu obsadil v předčasně ukončené základní části čtvrté místo. Play off se ve Finsku kvůli pandemii koronaviru neuskuteční.

Reklama

Související témata: