Hlavní obsah

Ruská atletika nechce v reprezentaci dopingové hříšníky

Moskva

Ruská atletická federace chce zakázat členství v reprezentaci sportovcům a trenérům, kteří se provinili proti antidopingovým pravidlům po 18. listopadu 2015. V ten den Světová antidopingová agentura suspendovala Ruskou antidopingovou agenturu, jejíž fungování označila za nevyhovující.

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

Ruská překážkářka Natalia Anťuchová se zlatou olympijskou medailí z Londýna.

Článek

Nové vedení ruské atletiky vyhlásilo pravidlo ve snaze zlepšit vztahy se Světovou atletikou, jež ji v listopadu 2015 kvůli dopingovým skandálům vyloučila ze svých řad. Po dalších proviněních Světová atletika letos v březnu uložila Rusku pokutu 10 milionů dolarů a omezila počet ruských atletů s neutrálním statusem na velkých akcích na deset.

Agentura AP připomíná, že ruský svaz s aktuálním návrhem zákazu reprezentace pro dopingové hříšníky může narazit. Stejné pravidlo chtěla pro olympijskou nominaci v minulosti zavést Británie, ale Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne to zakázal. Podle CAS by to pro sportovce znamenalo druhý trest za jedno provinění poté, co by absolvovali za dopingový prohřešek distanc.

Reklama

Související témata: