Hlavní obsah

Brzy mu skončí hostování, co bude se Součkem dál? Rozhodnutí FIFA je zásadní

Praha

Český fotbalista Tomáš Souček hostuje ve West Hamu z pražské Slavie a smlouva u Kladivářů mu vyprší už 30 června. Odklad Premier League způsobený koronavirovou pandemií mohl vytáhlému záložníkovi do vysněného anglického angažmá hodit vidle a také nemile zamávat s edenskou kasou. Prezident FIFA svým úterním prohlášením naštěstí veškeré spekulace utnul a díky doporučení mezinárodní federace může Souček u Kladivářů sezonu dohrát až do konce.

Foto: Sport.cz

Tomáš Souček ve West Hamu zůstane minimálně do konce sezony, FIFA posvětila prodloužení kontraktů.

Článek

FIFA v úterý večer vydala několik doporučení týkající se aktuální pozastavené sezony. Rozhodnutí se týká mimo jiné hráčských kontraktů, které mají status hostování. Takové smlouvy mívají obvykle datum platnosti k 30. červnu.

Je nad míru jasné, že vzhledem k pandemii nového typu koronaviru by bylo nemožné soutěže v řádných termínech dohrát. West Ham by tak například nemohl díky podmínce v Součkově kontraktu uplatnit opci.

Právní nejistota došla ke svému rozuzlení. Mezinárodní federace fotbalových asociací v úterý rozhodla, že umožní prodloužení hráčských smluv až do konce sezony a upraveny budou rovněž přestupové termíny.

Doporučení FIFA je díky tomu v souladu s původním úmyslem smluvních stran při podpisu smlouvy. Jinými slovy platí, že pokud se ostrovní soutěž dohraje a West Ham se zachrání, Slavia vyinkasuje za svůj klenot dojednanou částku.

Čtyři a půl milionu eur už mají sešívaní v kapse. V případě udržení se Kladivářů mezi elitou mohou v Edenu počítat se zbylými 16,2 miliony eur.

Reklama

Související témata: