Hlavní obsah

Odložený Pražský maraton se uskuteční v neděli 11. října

Pražský maraton se letos uskuteční v neděli 11. října. Renomovaný mezinárodní běžecký závod zařazený do seriálu RunCzech se měl běžet 3. května, ale pořadatelé ho kvůli pandemii koronaviru už před dvěma týdny odložili. Nyní pro něj našli nový termín a oznámili rovněž upravené termíny regionálních půlmaratonů, které měly být v květnu a červnu v Karlových Varech, Českých Budějovicích a Olomouci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pražský maratón. Ilustrační foto.

Článek

Seriál RunCzech letos kvůli omezením proti šíření koronaviru zatím nezačal. Běžecké závody o tisících účastníků s velkým podílem cizinců jsou za aktuální krizové situace v Česku i ve světě nemožné. Sezona měla začít 28. března půlmaratonem v Praze, který se už dříve přesunul na 6. září.

Podzimní termín našel RunCzech i pro maratonský víkend. Nedělnímu hlavnímu závodu bude tradičně v sobotu ve Stromovce předcházet procházka se psy a rodinný běh. Uskuteční se také veletrh sportovních potřeb Marathon Expo na pražském Výstavišti.

Foto: RunCzech

Patrick Terer slíbil, že v Praze roku 2014 maratón vyhraje. Vyhrál.

Až po maratonu, který je zároveň mistrovstvím ČR, jsou naplánovány půlmaratony v Karlových Varech (24. října) a Českých Budějovicích (31. října). Olomoucký půlmaraton by se měl uskutečnit 30. srpna, ale to ještě bude upřesněno. Registrovaní běžci mají automaticky převedeno startovné na nový termín, případně si ho mohou posunout na příští rok.

Vzhledem k tomu, že na poprázdninové měsíce byla odložena řada jiných domácích i světových běžeckých závodů včetně obřích maratonů v Bostonu a Londýně, bude podzimní termínová listina mimořádně nabitá. Pokud tedy pandemie koronaviru ustoupí a situace se vrátí k normálu.

"Víme, že termíny nebudou vyhovovat všem běžcům, ale bohužel je situace v letošním roce velmi nestandardní. Musíme to překonat, táhnout za jeden provaz a těšit se na příští rok, který už snad bude tradiční. Ohromně nás mrzí, že nemůžeme všem běžcům vyjít vstříc. Víme, že se jim závody kryjí nebo že je jich příliš mnoho během krátkého časového úseku, ale musíme se přizpůsobit tomu, co je momentálně možné. Tento rok je v každém případě výjimečný," uvedl v tiskové zprávě Carlo Capalbo, prezident organizačního výboru RunCzech.

Vedle odložených akcí seriál RunCzech na podzim původně počítal s Grand Prix v Praze (5. září), půlmaratonem v Ústí nad Labem (19. září) a krosovým závodem Liberec Nature Run (4. října).

Reklama