Hlavní obsah

Pořadatelé OH nemají plán B pro případ pokračování pandemie

Tokijští pořadatelé nepracují s žádným záložním plánem pro případ, že by se letní olympijské hry nemohly kvůli pokračující pandemii koronaviru uskutečnit ani v příštím roce. Podle mluvčího organizačního výboru se vychází výhradně z předpokladu, že o rok odložený sportovní svátek začne 23. července 2021.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Pracujeme na novém cíli, žádný plán B nemáme," komentoval Masa Takaja při telekonferenci s novináři možnost, že by situace ve světě i v Japonsku samotném neumožnila dodržet ani nový termín her.

Tuto středu mělo do zahájení her v původním termínu zbývat 100 dní, s přetrvávající pandemií nemoci covid-19 se nyní začaly objevovat spekulace, zda se olympiáda uskuteční alespoň za 15 měsíců. Už v pátek výkonný ředitel organizačního výboru Toširo Muto uvedl, že vzhledem k nouzovému stavu v zemi nemusí ani roční odklad stačit. Prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach ale řekl v rozhovoru pro Die Welt, že stanovený termín je nejzazší možný a další posun nepřipadá v úvahu.

"Dnes mohu říct jen to, že nový termín olympiády i paralympiády byl čerstvě stanoven a (organizační výbor) Tokio 2020 a všechny zúčastněné strany dělají vše, co je v jejich silách, aby hry uspořádaly v příštím roce," konstatoval v této souvislosti Takaja.

Reklama

Související témata: