Hlavní obsah

Opava jako další celek z první fotbalové ligy přistoupila ke snížení mezd

Dalším prvoligovým klubem, který přijal v souvislosti s pandemií onemocnění Covid-19 je Opava. Vedení Slezského FC se s hráči, členy realizačního týmu a zaměstnanci klubu dohodlo na snížení výplat o třicet procent s platností od 1. března do 31. července za předpokladu, že bude plně obnovena sportovní činnost.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Opavský režisér hry Pavel Zavadil.

Článek

„Nechtěli jsme jít cestou propouštění nebo vypovídání smluv. Nikdy není lehké někomu sahat na peníze, ale v tuto chvíli musíme ustoupit všichni. Fungování klubu je nadřazeno zájmům jednotlivců. Se sportovním manažerem Lojzou Grussmannem a šéftrenéry mládeže jsme jednali se všemi lidmi v klubu a jsem rád, že jsme našli společnou řeč. Svým vstřícným postojem ukázali, že jim na klubu záleží," poukázal ředitel SFC Jaroslav Rovňan.

„Současná situace není jednoduchá pro nikoho z nás. Může nastat i situace, kdy naši dohodu budeme muset prodloužit, ale věřím, že pokud budeme táhnout za jeden provaz, zvládneme to," dodal.

Opava napodobila další prvoligové kluby, které po přerušení soutěží snížily mzdy. Prvními byli Jablonec s Mladou Boleslaví, platy snižoval také Zlín, Karviná, Baník Ostrava, Sparta Praha, České Budějovice a Olomouc.

„Nikdo z nás podobnou situaci v životě nezažil. Ve světě umírají lidé, nyní jde především o zdraví. Je jasné, že když se nehrají zápasy, nemůžeme dostávat výplatu v plné výši. Ekonomicky na tom teď firmy nebudou dobře, což pocítí i sport. Uskromnit se musí úplně všichni," zdůraznil nejzkušenější hráč předposledního týmu tabulky 41letý Pavel Zavadil.

O snížení mezd rozhodlo představenstvo klubu v den, kdy vláda povolila od pondělí 20. dubna přípravu ve skupinách a svitla tak naděje na dohrání ligy. „Úsporná opatření jsou v tuto chvíli nutná. SFC tak získá větší stabilitu v období, které je složité pro všechny," řekl předseda představenstva Slezského FC Opava Zdeněk Viktorin.

Reklama

Související témata: