Hlavní obsah

V NHL musel skončit kvůli rasismu, teď má novou práci. Kanaďan povede českého reprezentanta

Jekatěrinburg/Praha

Necelých pět měsíců poté, co kvůli obvinění z rasistického chování ke svým svěřencům skončil u hokejistů Calgary, má pětapadesátiletý kanadský kouč Bill Peters novou práci. V Kontinentální lize povede Jekatěrinburg, za který chytá i český reprezentační brankář Jakub Kovář. Ve funkci Peters střídá Andreje Martěmjanova, jenž Avtomobilist trénoval poslední dvě sezony.

Foto: Profimedia.cz

Bill Peters

Článek

Peters opustil trenérský post u Flames loni na konci listopadu po skandálu, kdy jej obvinil z rasismu jeho bývalý svěřenec Akim Aliu, jehož vedl v sezoně 2009/10 na farmě Chicaga v AHL v týmu Rockford IceHogs.

Hokejista nigerijského původu po několika letech přišel s tvrzením, že Peters v jeho přítomnosti několikrát použil slovo „negr", protože se mu nelíbil druh hudby, kterou Aliu pouštěl v kabině.

Petersovo údajně drsnější chování následně podrobilo kritice i několik dalších hokejistů, včetně Michala Jordána. Obránce českého národního týmu na sociálních sítích uvedl, že během společného angažmá v Carolině v NHL jej trenér na střídačce napadl kopancem do zad.

Peters jako hlavní kouč vedl v NHL od roku 2014 čtyři sezony Carolinu, další dva ročníky pak Calgary. Jako asistent dotáhl Kanadu ke zlatu na MS 2015, o rok později už se zemí javorového listu vyhrál světový šampionát coby hlavní kouč. Jako asistent trenéra má s Kanadou rovněž zlato ze Světového poháru 2016.

Reklama

Související témata: