Hlavní obsah

Biatlon v Rusku? Velký malér, může přijít bankrot

Ruský biatlonový svaz má vysoké dluhy a podle slov ředitele Sergeje Golikova mu hrozí bankrot. Golikov to řekl agentuře TASS a upozornil, že všechny dluhy, které v přepočtu přesahují 12 milionů korun, vznikly za předsednictví Vladimira Dračeva. Čtyřnásobný mistr světa stojí v čele svazu od května 2018 a v poslední době čelí výzvám, aby na funkci rezignoval.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto

Článek

"Sponzory teď v podstatě nemáme, na účtu je nula, v dubnu není z čeho dát lidem výplaty. Dluhů po splatnosti máme čtyři až pět milionů rublů, celkově to může dělat sedm až osm milionů (až 2,7 milionu korun). A to nepočítám částku (350 000 eur, asi 9,5 milionu korun), kterou dlužíme IBU," řekl Golikov.

Rusko po skandálu se státem řízeným dopingem přišlo v prosinci 2017 o status řádného člena v mezinárodní unii IBU. Ruští reprezentanti se nicméně mohou účastnit závodů včetně Světového poháru či mistrovství světa. Dračev prohlásil, že ruský biatlon vyvede z krize a napraví jeho pošramocenou pověst, před dvěma týdny ho však 24 sportovců a trenérů kvůli nedodržení slibů vyzvalo v dopise k rezignaci.

Nyní se přidaly i ekonomické těžkosti. "Vypadá to na vyhlášení bankrotu. Nejspíš na podzim, možná ještě dříve," dodal Golikov. Ten se sám dostal s Dračevem do sporu, když předsedu obvinil ze zneužití svazových peněz. Golikov podle webu gazeta.ru tvrdí, že má důkazy na to, že z nich Dračev platil osobního řidiče své manželky.

Reklama

Související témata: