Hlavní obsah

Šedesát milionů na lék! Hvězdy Satoranský, Voráček a spol. zachraňují dětské pacienty

Silný a dojemný příběh. Přední čeští sportovci spojili síly, aby zachránili zdraví malého Olivera a dalších dětí s nemocí SMA. Léčba spinální svalové atrofie je momentálně nejdražší na světě. V České republice je téměř stovka pacientů a někteří z nich bohužel mají pouhé tři až čtyři měsíce, aby nastřádali astronomickou sumu okolo 60 milionů korun na lék, který jim pomůže k normálnímu životu.

Foto: Sport.cz

Unikátní křišťálový model znázorňuje ruce podporující se navzájem a držící srdce.

Článek

Těžká doba. Jako by pandemie koronaviru nestačila. Malí pacienti bojují se spinální svalovou atrofií (SMA). Firma Tarespa se rozhodla podpořit malé bojovníky s nemocí, konkrétně ve videu malého Olivera, který se stal zástupcem skupiny malých dětí, které neměly takové štěstí jako ostatní.

Podobných případů dětí je bohužel víc. Pojišťovny léčbu SMA nehradí, a tak organizátoři dali dohromady devět sportovců, kteří Přidali ruku k dílu (což je název akce).

Pro akci vyrobili unikátní křišťálový model, který znázorňuje ruce podporující se navzájem a držící srdce. Celý model je umístěn na luxusním bukovém základu s křišťálovou deskou, kde jsou zlaté podpisy všech sportovců, kteří se do akce zapojili - Tomáš Satoranský, Jakub Voráček, Filip Jícha, Roman Šebrle, Tomáš Vaclík, Klára Spilková, Karel Abrahám, Machmud Muradov a Radek Štěpánek.

Model získá největší přispěvatel

Dílo získá přispěvatel, který na transparentní účet pošle největší částku v období do konce července. Transparentní účet je vedený neziskovou organizací Život Dětem.

SMA je skupina závažných geneticky podmíněných chorob postihujících periferní motorický nerv tzv. motoneuron. Při postižení motoneuronu dochází druhotně k postižení svalu, které se klinicky projevuje slabostí a v pozdější fázi nemoci i úbytkem svalové hmoty, tzv. svalovými atrofiemi. Postižený motoneuron se nachází v míše (tzv. spina), proto název nemoci - spinální svalová atrofie.

Pacienti s diagnózou SMA nemají postižený intelekt, i přes někdy významný motorický hendikep se jedná o chytré a bystré děti.

Reklama