Hlavní obsah

Další rána pro Tokio. Olympijské hry v příštím roce nejsou reálné, tvrdí virolog

Konání olympijských her v Tokiu v náhradním termínu v příštím roce považuje za nereálné další odborník na zdravotní problematiku. Japonský virolog Kentaro Iwata míní, že základním předpokladem je mít nákazu covid-19 pod kontrolou. V jeho zemi to možné podle něj bude, ve světě ale ne.

Foto: Issei Kato, Reuters

Jaký bude osud olympijských her v příštím roce?

Článek

"Pokud mám být upřímný, nepovažuji za pravděpodobné, že se olympijské hry v příštím roce uskuteční," řekl na telekonferenci s novináři Iwata, profesor univerzity v Kóbe a odborník na infekční choroby. Klíčovým úkolem bude dostat šíření nového typu koronaviru pod kontrolu.

"V Japonsku a celosvětově. Japonsko to do léta 2021 může zvládnout. Ale nevěřím, že ve všech zemích na světě se tohle podaří. V tomto ohledu jsem pesimista," citovaly Iwatu zahraniční agentury.

Omezená účast diváků

Olympiáda by se podle něj mohla uskutečnit jen za výrazně přizpůsobených podmínek. "Třeba bez diváků nebo jen s velmi omezenou účastí. Na olympiádu přijíždějí sportovci a publikum z mnoha míst celého světa a to se neslučuje s touto infekcí covid-19, která vyvolala pandemii," uvedl.

Olympijské hry byly kvůli pandemii odloženy na konci března o rok. Měly začít letos 24. července, nyní je slavnostní zahájení naplánované na 23. července 2021. Už se ale objevily i názory, že roční odklad nemusí stačit, a Iwata není prvním uznávaným odborníkem, který na to upozornil.

V minulém týdnu prohlásila profesorka Devi Sridharová z univerzity v Edinburghu, která patří mezi přední odbornice v oblasti globálního veřejného zdraví, že konání OH nebude reálné bez efektivní a dostupné vakcíny. Sama odhadla dobu potřebnou k jejímu vyvinutí až na rok a půl.

Reklama

Související témata: