Hlavní obsah

Jícha dovedl házenkáře Kielu k titulu, sezona byla ukončena. Prospal jsem se k titulu, směje se Horák

Berlín

Bývalý nejlepší házenkář světa Filip Jícha dovedl ve své první sezoně v roli hlavního kouče Kiel k německému mistrovskému titulu. Mezi jeho svěřence patřil i český reprezentant Pavel Horák. Vedení soutěže dnes uvedlo, že ročník přerušený kvůli koronavirové pandemii se dohrávat nebude, ale na rozdíl od německé volejbalové, hokejové čí ženské házenkářské ligy bude vyhlášen mistr.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Házenkářský trenér Filip Jícha.

Článek

Na ukončení soutěže se shodla drtivá většina klubů první a druhé ligy. Prezidium ligy se pak vyslovilo proti anulování soutěže a mistrem vyhlásilo Kiel, jenž vedl tabulku o dva body před šampionem z předchozích dvou let Flensburgem a navíc měl zápas k dobru.

"Tato sezona je unikátní a myslím, že unikátní i zůstane. Po 26 zápasech nás zastavili, protože se celý svět zpomalil. Nejšťastnější jsem za své hráče, kteří (titulem) získali uznání, které si zasloužili. Během sezony ukázali stálou a konzistentní výkonnost, neuvěřitelně tvrdě pracovali a velmi se soustředili. A jsem šťastný i za naše fanoušky, kteří nám tolik pomohli," uvedl Jícha na klubovém webu.

Horák se o zisku titulu dozvěděl, když se probudil poté, co odpočíval po obědě. Během pandemie se už vrátil do Čech a má za sebou povinnou dvoutýdenní karanténu. "Už mi to nikdo neodpáře, jsem německý mistr. To budou lidi koukat, prospal jsem se odpoledním spánkem do titulu. Až se mě budou děti ptát: 'Jak jsi vyhrál německý titul?' Řeknu jim: 'Ty jo, ani nevím, nějak jsme přestali trénovat, hrát, najednou jsem si takhle zdřímnul a byl jsem titulovaný házenkář'," řekl se smíchem Horák ČTK.

Defenzivní lídr reprezentace se v 37 letech dočkal prvního bundesligového titulu v kariéře. "Je to fajn, nepočítal jsem s tím, už jsem myslel, že to spíš nějak ukončí. Je to zvláštní forma titulu, ale není to zase tak, že bychom si to nezasloužili. Rozhodovali o tom všichni zástupci ligových klubů, hlasovali o tom, jak se bude ta sezona vyhodnocovat. Měli jsme dobrou sezonu. Ale určitě by bylo lepší vyhrát to všechno na hřišti a oslavit to s fanoušky, užít si to," uvedl Horák, jemuž po sezoně končí v Kielu smlouva a zatím neví, zda bude v klubu pokračovat.

Rekordman v počtu mistrovských titulů Kiel získal celkově 21. ligové prvenství v historii a první od roku 2015. K titulu klub dovedl Jícha, jenž v letech 2008-2015 získal ve svém osudovém celku sedm titulů jako hráč. Nejlepší házenkář světa za rok 2010 ukončil kariéru v roce 2017 v barvách Barcelony, o rok později se do Kielu vrátil jako asistent trenéra a loni THW převzal jako hlavní kouč.

Svou novou práci si dlouholetý reprezentant pochvaloval začátkem dubna už v době přerušení soutěže v rozhovoru pro Českou televizi. "Přístup hráčů byl fantastický. V prvních týdnech a měsících jsme položili základ vzájemné sebedůvěry. Brzy jsme si dokázali, že jsme schopni porážet kohokoliv. K tomu nám pomohla vystoupení v Lize mistrů. Moc hráčům děkuji za těch osm měsíců odvedené práce," uvedl v době, kdy ještě nevěděl, že sezona bude předčasně ukončena.

Vedení soutěže rozhodnutí dlouho odkládalo, neboť ztráta z nedohraného ročníku činí pro ligu zhruba 25 milionů eur (687 milionů korun). Z finančního hlediska by na rozdíl od fotbalové bundesligy nic neřešily zápasy bez diváků, neboť příjmy z televizních práv tvoří jen malou část rozpočtu házenkářských klubů. Ty naopak nejvíce získávají na vstupenkách, z nichž je aktuálně příjem nulový, a nyní také klesajícím sponzoringu.

Reklama

Související témata: