Hlavní obsah

Opatření v Berlíně znemožní konání slavného maratonu

Berlín

Slavný Berlínský maraton se kvůli pandemii koronaviru nebude moci uskutečnit v obvyklé podobě, případně bude muset být odložen či zrušen. Konat se má 27. září, ale v hlavním městě Německa nebude až do 24. října možné pořádat masové akce s více než 5000 účastníky. Závod, který byl opakovaně svědkem světového rekordu, ve své klasické podobě tuto podmínku nesplňuje. Vloni se ho zúčastnilo 47 000 běžců.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto

Článek

Pořadatelé po čerstvém rozhodnutí vlády spolkové země Berlín svolají krizový štáb a budou zvažovat možnosti. "Musíme v nejbližších hodinách vyhodnotit, jak s touto situací naložit," řekl serveru rbb24.de šéf pořadatelské společnosti SCC Events Jürgen Lock.

Berlínský radní Andreas Geisel prohlásil, že maraton je vrcholnou akcí v berlínském kalendáři a jeho zrušení bude bolestivé. "Ale bylo by nefér dávat pořadatelům falešnou naději a podsouvat nějakou jistotu, která ještě není. I když je to bolestivé, tak teď mají všechny strany jistotu v plánování," řekl Geisel.

V Berlíně pravidelně běžci útočí na světový rekord. Ten aktuální zaběhl v německé metropoli Keňan Eliud Kipchoge v roce 2018 časem 2:01:39. Vloni se k němu Etiopan Kenenisa Bekele přiblížil na pouhé dvě sekundy.

Pandemie nemoci covid-19 si už vyžádala odložení jiných velkých maratonů v Bostonu a Londýně, které se místo dubna uskuteční na podzim. Šíření nového typu koronaviru dostihla například i pořadatele Pražského maratonu, kteří přeložili závod z 3. května na 11. října.

Reklama

Související témata: