Hlavní obsah

Konečně! Čeští plavci mohli po více než měsíci trénovat v bazénu

jab, likSport.cz

Dočkali se. Čeští plavci se po více než měsíci mohli opět vrhnout do tréninku v bazénu. Při dodržování striktních pravidel mohou využívat plavecký bazén v Podolí. Ten je od středy otevřen pro reprezentanty. Hygienici uznali tento prostor jako venkovní sportoviště a je tedy možné jej využívat pro účely plaveckých tréninků.

Konečně! Čeští plavci mohli po více než měsíci trénovat v bazénu.Video: Sport.cz

 
Článek

„Jsem rád, když jsem viděl jiné sportovce, že mohou jezdit na vodě, mohou běhat, jsou otevřené tenisové kurty, proč by nemohly být otevřené venkovní bazény?“ nechal se slyšet Jan Micka.

„Samozřejmě se moc těším, jsem zvědavá. Navíc to je padesátka, takže z nuly na sto. Bude to náročný, doufám, že úplně nezmrznu,“ usmívala se před tréninkem Barbora Seemanová.

Pravidla pro Plavecký stadion Podolí
- vstup je umožněn celé tréninkové skupině najednou (8 plavců a 4 trenéři), skupina bude moci vstoupit až po odchodu skupiny předcházející
- při vstupu všichni používají roušky a dodržují dvoumetrový rozestup
- kdo se zpozdí, nebude do plavecké areálu vpuštěn
- každý plavec má k dispozici pouze jednu dráhu
- u bazénu bude k dispozici jeden plavčík
- u bazénu budou 4 židle a stolky pro trenéry s deštníky a dezinfekcí
- u bazénu bude 8 košů na převlečení. Koše je třeba při příchodu i odchodu očistit dezinfekčními prostředky
- převléknout se bude možné pouze u bazénu, nikoli ve společných prostorách
- před opuštěním bazénu si všichni nasadí roušky a společně odejdou ve dvoumetrových rozestupech
- pro plavce a trenéry je k dispozici jedna toaleta

Striktní pravidla, žádné šatny, dvoumetrové rozestupy a přesné pokyny. S tímto manuálem šli plavci do tréninku, důvod je jasný: nemoc covid-19.

Každý reprezentant měl pro sebe jednu dráhu, to bylo jedno z dalších nařízení. V tomto případě lepších. „Večer jsem pravidla pečlivě studovala, jsou striktní, ale je smutný, že až teď v době karantény máme olympijské podmínky, protože je jen jeden člověk na dráze, což bychom si vždycky přáli,“ přidala svůj další pohled Seemanová.

Plavci mohou trénovat ve dvouhodinových blocích, otevřeno je od 7 do 21 hodin. Bazén bude obsazen plavci a dálkovými plavci a v omezeném režimu také triatlonisty a moderními pětibojaři. Pro udržení plavecké kondice bude bazén využívat také synchronizovaná plavkyně Alžběta Dufková.

„Návrat byl hodně náročný, doteď jsem plaval maximálně v protiproudu, takže padesátimetrový bazén byl sakra dlouhý. Trpěl jsem,“ přiznal Micka.

Nikdo z reprezentantů neví, kdy budou závody, ale připravovat se musí. „Zatím máme vidinu, že bude mistrovství Evropy, kvůli tomu trénujeme. Za měsíc se dozvíme, jestli vůbec bude,“ dodal Micka, kterého čekají státnice a za pár týdnů se stane otcem.

Reklama

Související témata: