Hlavní obsah

UEFA připustila, že některé domácí soutěže se nemusí dohrát

Evropská fotbalová unie UEFA připustila, že ve "zvláštních případech" mohou být některé domácí soutěže vinou pandemie nového koronaviru předčasně ukončeny. Nadále ale všem členským zemím silně doporučuje ligy dohrát. UEFA o tom informovala v prohlášení na svém webu po úterní videokonferenci generálních sekretářů všech 55 národních asociací.

Foto: David Klein, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Agentura AP uvedla, že by UEFA ve zvláštních případech neuplatňovala za nedokončení soutěže žádné sankce. Podle generálního sekretáře Fotbalové asociace ČR Jana Paulyho ale na úterní videokonferenci nic takového řečeno nebylo a předseda UEFA Aleksander Čeferin opakovaně prohlásil, že je jasnou prioritou domácí soutěže dohrát.

"V tomto je UEFA od začátku konzistentní a žádná jiná varianta se během poslední videokonference ani neřešila. Varianta nedokončení nebyla do této doby vůbec připuštěna jako možnost volby asociací. Celou dobu se o ní mluví jako o následku stavu, který nepůjde ovlivnit. Samozřejmě se situace může jakýmkoliv směrem vyvíjet a měnit," uvedl v prohlášení Pauly.

UEFA na webu naznačila možnost nedohrání některých soutěží těsně předtím, než nizozemská vláda prodloužením mimořádných opatření prakticky znemožnila dohrání tamní ligy. V Nizozemsku nebude až do 1. září možné konání licencovaných akcí, opatření se týká i fotbalových utkání bez diváků. Fotbalový svaz KNVB chtěl přitom pokračovat v soutěžích od 19. června zápasy na prázdných stadionech.

UEFA chce v létě dohrát nejen domácí soutěže, ale i evropské poháry. Volné termíny vznikly přesunutím mistrovství Evropy z letošního léta na příští rok a odložením červnových mezistátních zápasů.

UEFA znovu vyzvala národní asociace, aby kvůli pandemii nemoci covid-19 předčasně neukončovaly domácí soutěže poté, co se počátkem dubna takto rozhodlo vedení belgické ligy. Takový krok označila unie za unáhlený. Zároveň varovala, že příliš brzké rozhodnutí o ukončení soutěže by mohlo vést až k tomu, že daná národní asociace ztratí svá místa v příštím ročníku evropských pohárů.

V Belgii sezona oficiálně stále ještě neskončila. Verdikt vedení soutěže měla formálně schválit valná hromada 24 klubů z první a druhé ligy, ale její zasedání bylo už dvakrát odloženo. Nově se sejde v pondělí, protože čeká na páteční vyjádření belgické vlády, která by mimo jiné měla oznámit, zda uvolní opatření v boji proti šíření koronaviru natolik, že bude možné pořádat utkání bez diváků.

Reklama

Související témata: