Hlavní obsah

Legendární Kasparov se zapojí do Poháru národů, hrát se bude online

Šachová legenda Rus Garri Kasparov se zúčastní nové týmové soutěže pořádané mezinárodní federací FIDE, která se během koronavirové pandemie uskuteční online. Šest čtyřčlenných družstev se v Poháru národů utká o dotaci 180 000 dolarů (4,6 milionu korun). Podle organizátorů budou mezi účastníky i další bývalí mistři světa Rus Vladimir Kramnik a Ind Višvánáthán Ánand a šestnáctiletý íránský talent Alírezá Fírúzdža.

Foto: Profimedia.cz

Šachová legenda Rus Garri Kasparov

Článek

Soutěže se zúčastní výběry Ruska, USA, Evropy, Číny, Indie a tým zbytku světa. V každém družstvu musí být minimálně jedna žena. První část Poháru národů se odehraje 5.-9. května, kdy se týmy utkají dvakrát každý s každým v rapid šachu. Nejlepší dva týmy se pak 10. května střetnou v boji o vítězství. Hráči budou během partií pod dohledem, aby nemohli podvádět.

"Důvody, proč se takovýto turnaj musí hrát online, jsou velmi nešťastné ale jsme rádi, že šachy poskytují útěchu milionům lidí v domácí izolaci," uvedl předseda FIDE Arkadij Dvorkovič.

Sedmapadesátiletý Kasparov ukončil kariéru před 15 lety. V roce 1985 se stal ve 22 letech nejmladším mistrem světa v historii a titul FIDE držel do roku 1993. Po rozkolu byl do roku 2000 ještě šampionem konkurenční organizace, kterou založil.

Pandemie koronaviru přerušila koncem března Turnaj kandidátů v Jekatěrinburgu a další významná akce šachová olympiáda byla přeložena na příští rok.

Online turnaj se v době nucené pauzy rozhodl uspořádat i úřadující světový šampiont Nor Magnus Carlsen. Od 18. dubna do 3. května se utká se sedmi soupeři v soutěži dotované částkou 250 000 dolarů (6,4 milionu korun).

Reklama