Hlavní obsah

První Ronaldův stadion v Riu prohlásili za historické dědictví

Stadion tradičního brazilského klubu San Cristováo, na kterém fotbalově vyrůstal trojnásobný nejlepší hráč světa Ronaldo, byl prohlášen za kulturní a historické dědictví. Na mimořádném zasedání o tom rozhodla městská rada Ria de Janeiro.

Foto: Sport.cz

Stadion tradičního brazilského klubu San Cristováo

Článek

"San Cristováo má pro Rio de Janeiro velkou historickou hodnotu. Pořád ale trpí tím, že se mluví o jeho brzkém konci," uvedl radní Carlos Caiado, který se o zařazení stadionu s kapacitou 8000 míst mezi významné kulturní památky zasloužil. Klub se tak ocitl ve společnosti dalších tří týmů Fluminense, Vasco da Gama a Bangu.

San Cristováo bylo založeno v roce 1898. Největšího úspěchu dosáhl klub v roce 1926, kdy vyhrál šampionát Ria de Janeiro. V současnosti hraje až čtvrtou ligu a bojuje s finančními problémy. Nynější krok městské rady mu má zároveň pomoct přitáhnout investory.

Foto: Sport.cz

Jeden z nejslavnějších fotbalistů světa Ronaldo

Ronaldo hrál za San Cristováo do 16 let, než přestoupil do Cruzeira, kde však dlouho nezůstal. Hned v dalším roce se stěhoval do Eindhovenu a později prošel Barcelonou, Interem Milán, Realem Madrid, AC Milán a kariéru ukončil v roce 2011 v Corinthians. S brazilskou reprezentací získal na mistrovství světa dva tituly a jedno stříbro.

Na stadionu San Cristováa ho připomíná nápis "Zde se zrodil Fenomén", což byla Ronaldova přezdívka.

Reklama