Hlavní obsah

Smutná zpráva! Legendární útočník sovětské sborné je už druhý měsíc v umělém spánku

Za svou kariéru svedl spoustu náročných hokejových bitev, byl jedním z nepostradatelných pilířů sovětské sborné, která v 70. a 80. letech minulého století válcovala zbytek světa. Teď však někdejší vynikající útočník Alexandr Malcev svádí nejtěžší boj svého života, když leží v umělém spánku v nemocnici.

Foto: Profimedia.cz

Útočník Sovětského svazu Alexandr Malcev (vlevo) a trenér sborné Viktor Tichonov.

Článek

Pro ruský list Sport-Express to uvedl sedmdesátiletý trenér moskevského Dynama Vladimir Krikunov, který se stejně jako o rok starší Malcev narodil ve městě Kirovo-Čepeck.

„Už druhý měsíc leží v Německu v nemocnici. Je to obtížné, je v umělém kómatu. Lékaři ho z něj vyvádějí, nebo dávají zpět. Ale říkají, že to dopadne dobře. Tak doufejme...," reagoval Krikunov při vyprávění zážitků s Malcevem na otázku redaktora, jestli legendě ruského hokeje gratuloval k jejím pondělním 71. narozeninám.

Foto: Profimedia.cz

Alexandr Malcev na snímku z ledna roku 2019 při zápasu moskevského Dynama, s nímž spojil převážnou část své kariéry.

Malcev reprezentoval Sovětský svaz mezi lety 1969 až 1983 a získal s ním hned devět zlatých medailí ze světových šampionátů. Se sbornou triumfoval i na ZOH 1972 v Sapporu a o čtyři roky později v Innsbrucku. V roce 1999 byl uveden do Síně slávy Mezinárodní hokejové federace IIHF.

Na klubové úrovni nastupoval drtivou část své kariéry za Dynamo Moskva, s nímž ale žádný domácí titul nezískal, protože v té době hokeji v Sovětském svazu dominovalo konkurenční CSKA.

Reklama

Související témata: